News, events

Újra a megszokott nyitvatartási időben intézheti ügyeit!

Tisztelt Ügyfeleink! Újra a korábban megszokott nyitvatartási időben várja ügyfeleit a Központi Ügyfélszolgálati Irodánk és budaörsi Ügyfélszolgálati Pontunk is!


 

more

Tájékoztatás

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. jelenleg hatályos Üzletszabályzata módosításra kerül.

more

ÚJRANYIT A KÖZPONTI ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁNK!

Tisztelt Ügyfeleink! 

A Kerepesi úti Központi Ügyfélszolgálati Irodánk 2020. június 15-étől részleges nyitva tartással ugyan, de újra személyesen is fogadja az ügyfeleket. A budaörsi Ügyfélszolgálati Pontunk még határozatlan ideig zárva tart.

more

Újabb online lehetőség

a csatornadíjszámlákkal kapcsolatban a fővárosi és budaörsi céges felhasználók részére
 
Bármelyik, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. szolgáltatási területén felhasználási hellyel rendelkező vállalkozás számára komoly versenyelőnyt jelenthet, amennyiben csatornaszámláit az eBIZ by OTP Business alkalmazáson keresztül online intézi. Az OTP Bank leányvállalata és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. közötti együttműködés révén a partner cégek nem csak időt takaríthatnak meg, de a környezetet is kímélik.

more

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a hazánkat is elérő járvány mielőbbi megfékezése érdekben és nem utolsó sorban ügyfeleink egészségének megőrzése céljából
 
a 1087 Budapest, Kerepesi út 19. szám alatti
Ügyfélszolgálati Irodánk
és a 2040 Budaörs, Szabadság út 134. szám alatti
Ügyfélszolgálati Pontunk

2020. március 17-től határozatlan ideig
nem fogad ügyfeleket.

 

more

Tisztelt Ügyfeleink!


 

more

MEGDUPLÁZTÁK A CSAPADÉKVÍZ-TÁROZÓ KAPACITÁSÁSÁT

Idén ősztől már a korábbi záporvíz dupláját képes tárolni – későbbi szennyvíztisztítás érdekében – a Fővárosi Csatornázási Művek Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepe.

more

KÖRFORGÁSOS VÁROSI VÍZGAZDÁLKODÁS - CITY WATER CIRCLES

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. csatlakozott az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló City Water Circles elnevezésű nemzetközi projekthez, melynek célja a körforgásos városi vízgazdálkodás alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata és a városi vízhasználattal kapcsolatos problémák felderítése.

 

more

KAPACITÁSBŐVÍTŐ BERUHÁZÁS INDULT DÉL-PESTEN A ZÁPORVIZEK TÁROZÁSÁRA

Fővárosi beruházásban idén márciusban indult a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen az a nagyszabású beruházás, melynek köszönhetően gyakorlatilag megduplázzák a meglévő záporvíztározó kapacitását. Várhatóan még az idén képes lesz a tisztító telep a jelenlegi 3300 m3 helyett 7000 m3 záporvízzel hígított szennyvíz – tisztítás céljából történő – tározására. Ennek a legnagyobb haszonélvezője az érzékeny vízbázisú Ráckevei-Soroksári Duna-ág lesz.
 

more

TISZTÍTÓTELEPI NYÍLT NAPOK A VÍZ VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL

Szennyvíztisztító-telepi nyílt napok keretében ismerkedhettek meg a diákok a szennyvíztisztítás folyamatával és a legkorszerűbb hazai technológiával március 21-én és 22-én, a Víz Világnapja alkalmából. Az Észak-pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen 2900 gyermek fordult meg a két nap alatt. A lakossági nyílt napon is telt ház volt a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen. Közel 3000 lakos volt kíváncsi a tevékenységünkre.

more

KÖZÖS HALTELEPÍTÉSI AKCIÓ A HALAK NAPJA ÉS A VÍZ VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL

Féltonnányi kecsegét telepített a Dunába a Halak Napja és a Víz Világnapja alkalmából a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.
 

more

CSATORNATERVEZŐK FIGYELMÉBE!

A jogszabályok által előírt kötelezettségeinknek eleget téve a hatályos Üzletszabályzatunk folyamatosan elérhető a honlapunkon keresztül:
http://www.fcsm.hu/ceginformacio/szabalyzatok/.
A honlapunk átláthatósága érdekében szeretnénk a felesleges duplikációkat csökkenteni, ezért az eddig kis hatékonysággal alkalmazott Tervezői oldalt megszüntetjük. Bízunk benne, hogy minden alapvető információ megtalálható a weboldalunkon. Amennyiben mégis kérdés merülne fel, akkor a megadott elérhetőségeinken keresztül várjuk megkereséseiket.

more

BUDAÖRSI ÜGYFELEINK FIGYELMÉBE!

Új ügyfélszolgálati pontot nyit Budaörsön a Fővárosi Csatornázási Művek.

more

ÚJÍTÁS APÁK NAPJÁRA

Társaságunk különleges akcióval készült az idei apák napjára (június 17.).

more

2018. április 9-étől Budaörs csatornaszolgáltatója a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

A Fővárosi Csatornázási Művek közérdekű üzemeltetőként 2018. április 9-étől Budaörs csatornaszolgáltatását is ellátja a jövőben.

more

SZENNYVÍZBŐL HOMOKVÁR A VÍZVILÁGNAPI NYÍLT NAPOKON

Hagyományainak megfelelően a Víz Világnapján ismét kinyitja kapuit a Fővárosi Csatornázási Művek. Az idei nyílt napok fő üzenete már nem csupán a szennyvíz tisztítása, hanem annak nyersanyagként történő kezelése, sőt energiaforrásként történő újrahasznosítása. Ennek jegyében egy szellemes alkotással készülnek a szervezők.

more

Sikeres hódmentés a csatornából

Két jól megtermett hódot sikerült épségben kimenteni egy nagyméretű csatornából. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Ferencvárosi Szivattyútelepéről a Dunába kivezető záporvízcsatornát készítették elő felújításra a kivitelezők (Penta), amikor észrevették, hogy két nagyobb hód a csatornában bújt meg, és a munkálatok megkezdését követően rossz irányba menekültek, így később már nem tudtak a folyó felé kijutni.

more

VÁLTSON KÖRNYEZETBARÁT ELEKTRONIKUS SZÁMLÁRA!

Kíméljük együtt a környezetet!

more

A Ráckevei-Soroksári Duna-ág és a valóság

A Fővárosi Csatornázási Művek aggodalommal állapítja meg, hogy az utóbbi időben számos téves információ látott napvilágot a társaság Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepéről. A lakosság és a Ráckevei Duna-ág környékén élők nyugalma érdekében fontosnak tartjuk, hogy a közvélemény megismerkedjék az igazsággal, a tényekkel.
 

more

Nyitvatartási idő változása

Tisztelt Ügyfeleink!
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Központi Ügyfélszolgálati Irodánk hétfőnkénti nyitva tartása hamarosan megváltozik.
 

more

Üzletszabályzat módosulása

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy Üzletszabályzatunk módosult.

more

Tájékoztatás

Tájékoztató a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. szolgáltatási területén a  víziközmű csatlakozásokkal kapcsolatos eljárások változásáról
 

more

Újdonság az FCSM tisztítótelepein: szennyvízből nyert elektromos energia kitáplálása az országos hálózatba

A Föld Napja (április 22.) alkalmából újabb innovatív előrelépésről számol be a Fővárosi Csatornázási Művek. Most már nemcsak saját felhasználásra termel szennyvíziszapból megújuló energiát, hanem a beszállított hulladékok révén időnként többlet elektromos energiát állít elő, amit kitáplál az országos hálózatba.
 

more

Ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt az FCSM

A Fővárosi Csatornázási Művek az idén is megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Víz Világnapja alkalmából. Március 23-án és 24-én több mint 3000 diák, március 25-én pedig közel 4000 lakos ismerkedhetett meg azzal a biológiai rendszerrel, amellyel ma a főváros szennyvízét tisztítják.

more

Tájékoztatás

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. jelenleg hatályos Üzletszabályzata módosításra kerül.
 

more

Tájékoztatás bekötési és locsolási vízmérők leolvasási gyakoriságának változásáról

A locsolási vízmérővel rendelkező felhasználási helyeken a bekötési és a locsolási vízmérők leolvasási gyakorisága folyamatos átállással módosul.

 

more

"Kifüstölik" az illegális bekötéseket

Az özönvízszerű esőzések elvezetésének megkönnyítése érdekében a Fővárosi Csatornázási Művek vizsgálja a házi bekötések szabályosságát

more

Álcsatornás csalók szedik áldozataikat

A Fővárosi Csatornázási Művekre hivatkozva hívatlanul jönnek és nagyobb összegű készpénzt követelnek.

Újra és újra próbálkoznak a régi trükkel a magukat a Csatornázási Művek munkatársainak kiadó csalók. Gyanútlan lakosokat, főként idős embereket csapnak be, bejelentés nélkül érkeznek és azonnali készpénzfizetésre kötelező megrendelő nyomtatványt iratnak alá.
 

more

Tájékoztató az illegális csapadékvizek füstöléssel történő felderítéséről

Tisztelt Ügyfeleink!

Budapest belvárosa nagyméretű, egyesített rendszerű csatornahálózattal rendelkezik, amely a szenny-, illetve a csapadékvizek egyidejű elvezetésére szolgál. Azonban a külvárosi területek nagy részén ún. elválasztott rendszerű csatornahálózat épült. Ez azt jelenti, hogy a szennyvízcsatornákat kizárólag a szennyvizek elvezetésére méretezték, ezért azok a csapadékvizek elvezetésére fizikailag alkalmatlanok.
A csapadékvíz-elvezetés kiépítése még sok helyen lemaradásban van, ezért gyakori jelenség, hogy a lakosság – a jogszabályi tiltás [58/2013.(II.27) Korm. rendelet 85. § (5) bek.] ellenére – a csapadékvizet a szennyvízcsatornába vezeti. Emiatt a csatornahálózat többszörösen túlterhelődik, így az alacsonyabban fekvő területeken, vagy akár az épületeken belül is kiönthetnek. Ezek jelentős károkat okozhatnak, és fokozottan fertőzésveszélyesek is.
Az illegális csapadékvíz-bevezetések felderítését az FCSM több évtizede végzi. Ez a következőképpen történik. Az elöntés-veszélyes területen a szakemberek füstgép és ventillátor segítségével füstöt juttatnak be a közcsatornába. Normál esetben a füstnek csak a közcsatornán lévő tisztítóaknákon keresztül szabad megjelennie a felszínen. Amennyiben valaki vagy valakik rákötötték az ingatlan csapadékelvezetését az utcai szennyvízcsatornára, akkor az ingatlanon belül valamilyen csővégződésnél, ereszcsatornánál, vagy lezáratlan tisztítóidomnál „füstölni” kezd a belső csapadékhálózat.
A helyi tűzoltóság minden reggel telefonos tájékoztatást kap a füst miatti téves riasztások megelőzésére.
Előfordulhat, hogy az épületen belül is füst jelenik meg, amit az okozhat, hogy a belső szennyvízhálózatot műszakilag nem megfelelően építették ki, vagy a szabályosan beépített bűzzárban nincs víz. Erről a tényről az FCSM minden esetben írásban tájékoztatja az ingatlan tulajdonosát, aki köteles ezeket a problémákat kijavíttatni és a jogellenes állapotot megszüntetni.
A kertvárosi övezetekben nincs olyan elválasztott szennyvízcsatorna, amelynek a légtere káros anyagokat tartalmazna, így a füstölés során az épületbe esetlegesen bejutó „csatornagázok” az egészségre teljesen ártalmatlanok. Ha füst jelenik meg a lakótérben, az csupán azt jelzi, hogy a belső légtér állandó kapcsolatban van a csatornahálózattal, ami az ott lakók életminőségét is rontja.
Az FCSM által használt füstképző anyag hatósági minősítéssel és engedéllyel rendelkezik, az egészségre ártalmatlan. A füstfolyadék biztonsági adatlapja szerint, amelyet az EU a 1907 / 2006 / EG rendelet alapján adtak ki, a használatával kapcsolatban “egészségügyi veszélyek nem ismertek”.
A felderítés során az FCSM több héten keresztül napi ütemezésben vizsgálja az egybefüggő vízgyűjtő területek csatornahálózatát. Társaságunk a munkálatok elvégzése után is rendszeresen tart utóvizsgálatot, hogy kiszűrje azokat az ingatlanokat, amelyek tulajdonosai nem tettek eleget a lekötési felszólításnak.

Tisztelt Ügyfeleink, ezúton kérjük szíves megértésüket a felderítés során okozott esetleges kényelmetlenségekért. Számítunk együttműködésükre a szabálytalan csapadékelvezetések megszüntetésében, hogy elejét vehessük a komoly károkat okozó elöntéseknek.

 

more

Vízvilágnapi szennyvíztisztító-telepi nyílt napok, melynek keretében megtekinthető, hogyan segítik banánfák és katicabogarak is a szennyvíztisztítást

Újdonság: permetező szerek helyett fürkészdarazsak és pöttyös katicák védik a szennyvíztisztításban segédkező növényeket!
 
Érdekes újdonságot mutat be a Fővárosi Csatornázási Művek idén is hagyományosan a Víz Világnapja alkalmából megrendezett szennyvíztisztító-telepi nyílt napjain.  Március 17-én 18-án több mint 2500 diák ismerkedhet meg a szennyvíztisztítás folyamatával és a legkorszerűbb hazai technológiával, a nagyközönség számára pedig március 19-én tart nyitva a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep.

more

Az óbudai támfal javítása

A budapesti Slachta Margit és Esterházy János rakparti forgalom egyirányúsítása az árvízvédelmi fal javításával kapcsolatos munkálatok elvégzése miatt vált szükségessé.

more


Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. jelenleg hatályos Üzletszabályzata módosításra kerül.

 

more

Szennyvíztisztító-telepi nyílt napok a Víz Világnapja alkalmából

A Fővárosi Csatornázási Művek idén is megnyitotta szennyvíztisztító telepeinek kapuit az érdeklődő diákok és a lakosság előtt a Víz Világnapja alkalmából. Március 19-én és 20-án több mint két és fél ezer diák ismerkedhetett meg a szennyvíztisztítás folyamatával és a legkorszerűbb hazai technológiával. A nagyközönség számára március 21-én, szombaton tartott nyitva a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep.
 

more

ÁLCSATORNÁSOK RÖVIDÍTIK MEG A GYANÚTLAN NYUGDÍJASOKAT

Főként idős nyugdíjasokra specializálódott néhány „vállalkozás”: az embereik bejelentés nélkül érkeznek, a Fővárosi Csatornázási Művekre (FCSM) hivatkoznak, és azonnali készpénzfizetésre kötelező, úgynevezett megrendelő nyomtatványt iratnak alá a gyanútlan lakosokkal.


 

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

Bioenergy

The pollution of our living waters cause a considerable environmental problem all around the world. The main sources of pollution are the industry, agriculture and population.

more

Wastewater Treatment

The pollution of our living waters cause a considerable environmental problem all around the world.

more

No-sink cover installations

The sewer casts (covers) incorporated into the road network are subject to considerable load due to the always increasing vehicle traffic.

more

Sewer network operation

After its foundation in 1873 and the approval of the general swage plans, Budapest started the sewage construction with a great swing. With a remarkable anticipation, the main sewers were designed and built with a section size whose water collection capacity suits even todays needs.

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more

more