Nyilvános illemhelyek üzemeltetése

2010-től kezdődően végre kulturált nyilvános illemhelyek nyílhatnak Budapesten annak köszönhetően, hogy a Fővárosi Csatornázási Művekre (FCSM) bízták a hálózat üzemeltetését.
Miután végelszámolással megszűnt a fővárosi illemhelyeket 14 évig üzemeltető IL-NET Kht., az FCSM hivatalosan is átvette az üzemeltetés jogát, és máris 11 kulcsfontosságú helyen tettük használhatóvá és nyitottuk meg az eddig lezárt illemhelyeket.
A Fővárosi Közgyűlés 2009 májusában döntött úgy, hogy a Fővárosi Csatornázási Művekre bízza a budapesti nyilvános illemhelyek üzemeltetését. Társaságunk azonban nem tudott azonnal munkához látni, mert meg kellett várnia az illemhelyeket az utóbbi években üzemeltető IL-NET Kht. végelszámolását és megszüntetését. A feladat annál is sürgetőbb volt, mivel a fővárosi illemhelyek állapota tarthatatlanná vált. Míg 1996-ban még 112 működő és nyitva tartó illemhely volt, 2009-ben 74 nagyon rossz állapotú maradt csupán. Ebből 38 illemhely teljesen használhatatlan, romos állapotban került vissza a Csatornázási Művekhez és csak 36 egység volt üzemképes, messze elmaradva a XXI. század elvárásaitól.

Az átvételi állapotok:


Kálvin tér

Király utca

Margitsziget


Az FCSM először a viszonylag jobb állapotban levő, kisebb költséggel működőképessé tehető helyiségeket nyitotta meg és nyitja meg folyamatosan. A 2010-es turisztikai szezon beindításával egy időben a budai Várban, a Hunyadi János úton, a nyári tömegrendezvények kezdetén pedig, a Városligetben tette üzemképessé az évek óta zárva tartó illemhelyeket. A tömegközlekedési csomópontoknál levők közül például a Nagymező úti, a Szondi u.-Teréz krt. sarkánál levő és a Móricz Zsigmond körtéren, valamint a Kosztolányi Dezső téren nyitottunk ki.

Felújítás után:I. ker. Hunyadi út

Gellért tér

Kosztolányi D. tér

 Ezt követően, mivel a felújítások nagyságrendje megköveteli, közbeszerzési eljárást írunk ki, amelynek lezárulása után, sorban, az összes meglevő illemhelyet felújítjuk. A munkálatok sorrendjét ebben a szakaszban is a helyiségek elhelyezkedése határozza meg: a központi, forgalmas területeken levő illemhelyek kerülnek majd először sorra.
A harmadik ütemben az FCSM megnöveli majd az illemhelyek számát: összesen legalább harminc új egységet helyezünk üzembe. Az új illemhelyek között a tervek szerint a Nyugat-Európában már bevált, kompakt pavilonok is lesznek, amelyek előnye, hogy a hagyományos helyiségeknél gyorsabban és egyszerűbben üzembe helyezhetők. Ráadásul a modern technikának köszönhetően különösen higiénikusak is.
Az FCSM – mint más tevékenységei esetében – itt is külön figyelmet fordít a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére. Valamennyi illemhely esetében a víz- és energiatakarékos, valamint korszerű higiéniai előírásoknak megfelelő megoldásokat helyezzük majd előtérbe, legyen szó akár érintésvezérelt vízöblítésről vagy UV-fénnyel történő fertőtlenítésről.
Az FCSM saját erőforrásaiból oldja meg a fővárosi illemhelyhálózat fejlesztését és bővítését, annak érdekében, hogy a Budapestről alkotott képet pozitívan befolyásolja az idelátogató hazai és külföldi turisták szemében. Terveink szerint 2015-re látványos javulás lesz tapasztalható.

Film: Hová tartunk

 

Film: Ahonnan indultunk