A csatornázatlan ingatlanokon keletkező szennyvizek rendezett és szabályozott elszállítása

2011. december 7.

Budapest területén a csatornázatlan ingatlanokról csak a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) szállíthatja el a szennyvizet január 1-jétől. A szippantott szennyvízszolgáltatással, azon belül a díjjal és az adható kedvezményekkel kapcsolatosan az FTSZV ad felvilágosítást. A Fővárosi Csatornázási Művek ügyfélszolgálata meghosszabbított nyitva tartással várja azokat az ügyfeleket, akik csatornázott területen élnek és szeretnének csatlakozni a közcsatorna-hálózatra.

2012. január 1-től néhány jelentős változás lép életbe a fővárosban végzett települési folyékonyhulladék (szippantott szennyvíz) elszállításának rendjében és a szolgáltatás díjának elszámolásában. A módosítások célja, hogy a meglévő közcsatorna-hálózatra eddig még nem csatlakozott, illetve a közcsatorna-hálózat megépüléséig emésztővel rendelkező ingatlanok lakóinak érdekeit szolgálva, a környezetüket kímélve, rendezett és szabályozott körülmények között történjen a szippantott szennyvíz elszállítása. A változtatásokra az Európai Unió által meghatározott környezetvédelmi elvárások miatt volt szükség.
Az egyik fő változtatás, hogy Budapest területén mostantól kizárólag egyetlen közszolgáltató cég, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) végezheti a lakossági szippantott szennyvízszállítást (a Fővárosi Közgyűlés 60/2002. (X.18.) és a 2595/2011. (IX.21.) döntése alapján az 59/2011. (X.12.) sz. Fővárosi Közgyűlési rendeletnek érvényt szerezve).
A másik fontos változás az, hogy a jövőben a szippantott szennyvízszállítás díját az ingatlanon elhasznált ivóvíz mennyisége és nem az onnan elszállíttatott folyékonyhulladék mennyisége alapján határozzák meg. Az FTSZV a díjszámításban az arra jogosultaknál különböző kedvezményeket érvényesít. (Bővebb információk a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (www.ftszv.hu) honlapján olvashatók.)
A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. ügyfélszolgálata (1087 Budapest, Kerepesi út 19.) hétfői napokon meghosszabbított nyitva tartással, akár interneten keresztüli időpontfoglalás lehetőségével várja a közcsatornára csatlakozni kívánó leendő ügyfeleit.