A Duna vízénél is tisztább a tisztított víz

2011. április 29.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. észak-pesti telepén Tarlós István főpolgármester adta át azt a fővárosi beruházást, amelynek köszönhetően még tisztább víz kerül az élő Dunába. Az 5 milliárd forintos környezetvédelmi fejlesztés kedvező hatással van nemcsak a folyó, hanem a Fekete-tenger élővilágára is. A megtisztuló Dunába öko-iskolás diákok 150 db ivadékot telepítettek egy kiveszőfélben lévő halfajból, a kecsegéből.

Budapesten közel 1,7 millió ember élete épül a Duna vízére. Naponta mintegy 500 ezer m3 szennyvíz keletkezik a fővárosban. Ez évente annyi, mint a Velencei tó vízmennyiségének négyszerese. Ebből közel másfelet a Fővárosi Csatornázási Művek Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepén ártalmatlanítanak. Magyarország második legnagyobb szennyvíz-tisztító telepe hét pesti és egy budai kerületből, valamint az agglomerációból gyűjti össze a szennyvizet.

A hagyományos, vagyis a mechanikai és biológiai tisztítást követően a víz tartalmazhat még olyan, nitrogén- és foszforvegyületeket, amelyek a növények számára tápanyagul szolgálnak és így káros növényi burjánzást, elmocsarasodást okozhatnak. Ezt nevezzük eutrofizációnak. A Fekete-tenger eutrofizációtól való védelme miatt csökkenteni kell a tápanyagterhelést, aminek egyik fontos eszköze a Duna vízgyűjtő területén található szennyvíztisztító telepek nitrogén- és foszforeltávolítási fokozatának kiépítése.

A tavaly elkészült és egy éves próbaüzemét sikerrel záró 5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep – még európai mércével is – a legfejlettebb szennyvíztisztítási technológiával rendelkezik. A Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában, a Világbank 1,2 milliárd forintos és a Csatornázási Művek külföldi tulajdonosainak 1 milliárd forintos támogatásával, a GLOBAL ENVIRONMENTAL FACILITY program keretein belül megvalósult fejlesztés célja a szennyvízben található tápanyagok (foszfor és nitrogén) eltávolítása volt.

Az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep medencéinek hasznos térfogata a bővítés befejezése után 94 ezer m3-ről 168 ezer m3-re emelkedett. Az eleveniszapos rendszer átlagosan 4,110 m3/óra, csúcsidőszakban 6,782 m3/óra, az új vonal pedig ezen felül átlagosan 3,475 m3/óra, csúcsban 5,731 m3/óra szennyvizet képes fogadni. Az új rendszer keverőkkel ellátott „denitrifikációs” − nitrogén-eltávolító − medencéket tartalmaz. Innen a víz a keringetett levegőztető medencékbe jut. A foszfor eltávolítása vasklorid adagolásával, kémiai módszerekkel történik.

Az észak-pesti telep fejlesztésének köszönhetően jelentősen javul a Dunába kerülő tisztított víz minősége, mivel a telepről naponta, átlagban 150-160 ezer m3 szennyvíz tápanyagoktól megtisztítva kerül vissza a folyóba.

A 200 ezer m3/nap kapacitású Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep hatalmas, szennyvízből biogázt termelő üzemével már jelenleg is hazánk egyik legnagyobb és legkorszerűbb környezetvédelmi létesítménye. A most elkészült beruházás segítségével pedig, már a legfejlettebb szennyvíztisztítási technológiát is alkalmazza. A hatásfok bizonyítására, az átadást követően, a Szűcs Sándor Általános Iskola haramadik osztályos diákjai 150 kecsegeivadékot engedtek a folyó vizébe a telep közvetlen közelében. A kecsege veszélyeztetett halfaj, a Dunában már csak kevés egyed él. Vándorló halfaj, de ahol jól érzi magát, ott szívesen megmarad. A jelképes haltelepítés ugyan csak egy kis lépés, de a felavatott szennyvíztechnológiai fejlesztés viszont óriási lépésnek számít a Duna korábbi rendkívül gazdag élővilágának újraélesztéséhez.