Felújított, kulturált és tiszta illemhely fogadja a Várba látogatókat

2012. május 30.

A Fővárosi Csatornázási Művek az idei turistaszezon kezdetére egy újabb illemhelyet zárkóztatott fel Budapesthez méltó színvonalra. A budai Vár Palota úti kapujánál naponta akár ezer látogató is megfordul.

Az előző évekhez hasonlóan, az idei turistaszezon kezdetére is kulcsfontosságú helyen újított fel és nyitott meg illemhelyet a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM). Tavaly a Városligetben enyhítettek ezen a problémán, most pedig a Várban csatlakozott egy újabb egység az egyre színvonalasabb illemhelyhálózathoz.

A Palota úti nyilvános WC-ben is környezetbarát megoldásokat alkalmazott az üzemeltető FCSM. A vízcsapok szenzoros érzékelők segítségével víztakarékosan, a speciális piszoárok pedig, vízöblítés nélkül, szagmentesen működnek. Egy babapelenkázó és egy gyermekekre méretezett piszoár is segíti a kisgyermekes családok számára a használatot. A felszerelések többsége – a hosszú élettartam érdekében – a legkorszerűbb, ún. „vandálbiztos” típusú. Természetesen itt is kialakítottak akadálymentesített fülkét a kerekesszékkel érkezőknek, melynek kifogástalan használhatóságáról az átadáson hivatalos akadálymentesítési felmérő győződött meg.

A Várban a Palota úti egységen kívül a Halászbástyánál, valamint a Hunyadi János úton és a Lovas utcánál működik egy-egy illemhely. E két utóbbi, a „zöld villamos” néven ismertté vált műemlék jellegű egységek, amelyeket természetesen – megőrizve az épület jellegét – már szintén felújított az FCSM. Ugyanígy, a Palota úti egység esetében is figyelembe vették a műemléki környezetet és azzal harmonizáló felújítást végeztek. A sorban a következő nyilvános WC a Siklónál található Clark Ádám téri egység lesz, amelyet várhatóan június végére újítanak fel és adnak át a látogatóknak.

Két éve, amióta a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. átvette a fővárosi illemhelyek üzemeltetését az első nagyobb illemhely-felújítás az I. kerületben, a Déli pályaudvarnál az aluljáróban történt. A zuhanyzóval és akadálymentesített résszel kiegészített egység azóta is nagyon forgalmas.

A megújuló hálózat újabb egységét dr. Nagy Gábor I. kerületi polgármester, Róth Péter, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének alelnöke, Tábiné Hidvégi Csilla a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetség Budapesti Egyesületének hivatalos akadálymentesítési felmérője és Peter Sczepanski, a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese nyitotta meg.