HÁLÓZAT A VÁROS ALATT - Budapest-Dubai távolság

2012. október 11.

Az alattunk húzódó csatornalabirintus már szinte teljesen behálózza Budapestet. A hálózat hossza pedig meghaladja az 5400 kilométeres hosszúságot. Ez akkora távolság, mintha autóval mennénk Budapesttől Dubaiba.
Egy ekkora, korban rendkívül vegyes rendszernek az üzemeltetése és karbantartása nem mindennapi feladat. Ráadásul az utóbbi évtizedekben a környezettudatosság jegyében jóval kevesebb vizet használnak a háztartásokban, így a keletkező szennyvizek is egyre sűrűbbek, ezáltal egyre agresszívabb hatással vannak a csatornák állagára. Ezért nagyon fontos a csatornák rendszeres tisztítása, valamint felújítása.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) Európa-szerte is a legkorszerűbb hálózatüzemeltetési technológiát alkalmazza a csatornavizsgálat és a -tisztítás során. Ennek köszönhetően nemcsak folyamatos és zavartalan a szennyvíz elvezetése, de a csatornák állapota – helyenként az éltesebb korú szakaszoké is – kifejezetten jónak mondható. A kamerás vizsgálatok segítségével a felújításra szoruló csatornákat sürgősségi és fontossági sorrendbe sorolják, kiküszöbölve ezzel az idő előtti szivárgásokat, szakadásokat.
A csatornarekonstrukciós munkák természetesen minden esetben összehangoltan készülnek a többi közüzemi és/vagy útfelújítással. Ezzel minimalizálni lehet a forgalmi lezárásokat. A csatornák felújításánál – amikor csak lehet – az ún. béleléses technológiát alkalmazzák. Ennek a leglényegesebb előnye, hogy nem kell az úttestet teljes hosszában felbontani, földet mozgatni és elszállítani, így az utakat teljesen elzárni a forgalom elől, hanem egy-egy lyukon keresztül a csöveket darabokban juttatják a föld alá és húzzák be a régi kiszolgált csőbe, ott pedig véglegesen összeillesztik.
Az FCSM az utóbbi évtizedben jóval több csatorna-felújítást végzett, mint az azt megelőző időszakokban. Minden évben 3 milliárd Ft feletti a rekonstrukciókra fordított költség. A közbeszerzési eljárások keretében kiválasztott kivitelezők idén is kb. 27 utcában újítják fel az elavult csatornaszakaszokat.

2012-ben a II. ker. Medve; a IV., Virág; a IX., Balázs Béla utcában, a X. kerületi Keresztúri úton; a X. ker. Vaspálya utcában; a XI., Budaörsi úton; a XII., Nárcisz; a XIII., Mosoly és Diós utcában; a Margitszigeten; a XIV., Bonyhádi, a Törökőr, a Gizella és a Jávor utcában, valamint a Kerékgyártó úton már megújultak a csatornák. Szeptember elejére jelentősebb munkálatok fejeződtek be a XIV. kerületi Angol utcában – a Bosnyák utca és Egressy út között, ahol kb. 518 méter hosszúságban béleléses eljárással újították fel a csatornát. Hasonlóan nagy munka zajlott le a VIII. kerületben a Nap utcában, a József krt. – Nagytemplom utca között. Itt összesen 474 méteren nyílt árkos technológiával újult meg egy gerincvezeték.
Jelenleg is tart a XIX. ker. Balassa köz csatorna-átépítése a Határ út és a Baross utca között.
Az év utolsó negyedévében is lesznek még jelentősebb rekonstrukciók: a XVI. kerületi Szabadföldi úton 474,6 méteren; a X. kerületi Kis Pongrác lakótelepen 383 méteren újítják fel a csatornákat. A hátralevő további felújítandó helyszínek: az I. kerületben az Avar és Pala utcában, valamint a Szilágyi Dezső téren; a II., kerületi Harcsa – Kavics utcában; a XI. ker. Kanizsai utcában; a XIII. kerületi Gidófalvi utcában.