Jól halad a fővárosi árvízi védekezés

2013. június 4.

A budapesti operatív védekezést ellátó Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. szakmailag felkészült és 1100 fős dolgozói létszámának fokozatos átcsoportosításával, minden erejével azon van, hogy Budapestet megvédje a valaha mért legmagasabb vízszintet meghaladó árvízzel szemben. A tetőzés megérkezése előtt a védvonal minden pontján a várható vízszint feletti magasabb szintre készítik fel a várost.

Bár nem a közelmúltban épültek a gátak, de az előrejelzések szerint várható rekord magasságú árvízzel szemben is elégségesnek kell lenniük. A védvonalak építésekor az irányadó mérték az 1876-os 8,67 méteres jeges árvízi szint volt. Ennél természetesen magasabbra készültek a gátak, így elméletileg a magasabb vízszintet is képesek kivédeni. A hét évvel ezelőtti 8,60 méteres jégmentes árvízi rekorddal szemben sikeresen ellenálltak a védvonalak.

Budapesten folytatódik az árvíz fogadására történő felkészítés. A Fővárosi Csatornázási Művek idáig 20 szivattyú- és átemelőtelepet készített fel az extrém helyzetre és 24 db árvízvédelmi zsilippel zárta le a víz útját. A felszínen eddig 5 árvízvédelmi kaput torlaszoltak el. A mai nap folyamán további 9 árvízi kaput és 7-8 árvízvédelmi zsilipet zárnak le a védvonalakon.

Délután megkezdődik a felvonulás a Margitszigeten is. A védekezéshez szükséges anyagokat és eszközöket szállítják ki, annak érdekében, hogy szerda reggeltől nagy erőkkel megkezdhessék a védekezést.

A budapesti lakosok védelme érdekben az FCSM megerősítette a figyelő szolgálatát. A szakaszmérnökök és a gátőrök éjjel-nappali szolgálatban járják a szakaszaikat, annak érdekében, hogy a kialakuló fenyegető árvízi jelenségeket azonnal megfékezhessék.