Kivételes alkalom – szabad betekintés a város működésébe Közszolgáltatói Nyílt Nap – 2011. május 14.

2011. május 11.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. szervezésében öt fővárosi közszolgáltató közműcég tart nyílt napot. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé és szabadon besétálhatnak azokba a létesítményekbe, melyek egyébként nem látogathatók. Megnézhetik a szolgáltatás mögött rejlő igen bonyolult és biztonságos infrastruktúrát, illetve az ingyenes programok keretében szakemberektől kaphatnak választ kérdéseikre.

A Fővárosi Csatornázási Művek május 14-én 10-től 16 óráig a Közszolgáltatói Nyílt Nap keretében a következő helyszíneken várja örömmel az érdeklődőket:

◦ az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen (1044 Bp., Tímár u. 1.),
◦ a Ferencvárosi Szivattyútelepen (1095 Bp., Soroksári út 31.).

A nyílt napon megmutatjuk, hogy mi történik a szennyvízzel, miután otthon a lefolyókon keresztül távozik. A látogatók megismerhetik, hogy az ország egyik legkorszerűbb szennyvíztisztító telepén hogyan ártalmatlanítjuk a környezetre káros szennyvizet, sőt azt is, miként alakítjuk azt át biogázzá.
Emellett látható lesz a még ma is működőképes, több mint százéves, védett ipartörténeti műemlékgépekből álló Ferencvárosi Szivattyútelep. A régi gépházon kívül az új is megtekinthető, ahonnan a szennyvíz már tisztítótelepre kerül.
Az érdeklődőket szakemberek vezetik körbe a telepeken. A csoportok félóránként (minden egészkor és félkor) indulnak.

A nyílt napon résztvevő további cégek:

Fővárosi Vízművek Zrt.

Május 14-én 10 és 16 óra között bárki felmehet a világ egyetlen aszimmetrikus víztornyának tetejére Budafokon, illetve megnézheti a 80 millió köbméter víz tárolására alkalmas Gruber József medencét a Gellérthegy gyomrában a Fővárosi Vízművek szakembereinek vezetésével.

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Szt. Gellért, a Széchenyi Gyógyfürdőben és a Király fürdőben ingyenes tárlatvezetéssel, a Szt. Lukács és a Rudas fürdőnél vízkóstoltatással és egyéb a fürdőkultúráról és a fürdőhasználatról szóló tájékoztatókkal várják az érdeklődőket.

Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben félóránként induló csoportokban, szakembereik kalauzolásával tekinthetnek meg az érdeklődők Magyarország egyetlen kommunális égetőművét. Megismerhetik az FKF Zrt. kiállított járműparkját, a hulladékszállító- és köztisztasági járműveket, továbbá az Európában is egyedülálló Köztisztasági Múzeumot.

Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.

A BTI Zrt. nem titkolt célja, eloszlatni a lakosság körében a félelmeket a hamvasztással kapcsolatban és bemutatni a modern, európai színvonalú hamvasztó-üzemet. A látogatók megnézhetik a hamvasztó részleget, pontos felvilágosítást kapnak arról, hogy mi történik a hamvasztás percei alatt, hogyan azonosíthatják összetéveszthetetlenül a hamvakat és milyen körülmények között vehetnek végső búcsút a hozzátartozók.