Környezetvédelmi gyermekrajzpályázat

2009. november 23.

Gyurta Dániel, olimpiai ezüstérmes és világbajnok, valamint a Jövő SC Veolia úszócsapat reménységei adták át a díjakat „A világ körül 2009” elnevezésű rajzpályázat nyerteseinek. A győztes gyermekek osztálytársaikat is elhozhatták az ünnepségnek helyt adó Jövő Házába és együtt, több mint 100 kis diák ünnepelhetett és játszhatott a Zöld Pont interaktív kiállításon.

„A világ körül” című környezetvédelmi rajzpályázaton több mint 700 kisiskolás két kategóriában versenyzett. A tanulók egyénileg indulhattak, így minden gyerek egy történet megírásával és két rajz elkészítésével vehetett részt a versenyben. A pályamunkákat A3-as rajzlapra kellett elkészíteni, színes ceruzával, filctollal vagy zsírkrétával, a történet pedig maximum egy A4-es oldal lehetett. A gyerekeknek segítségül szolgáltak a pályázatkiírók által biztosított, A kis herceg történetét feldolgozó tanulói munkafüzetek, a gyerekeket segítő pedagógusoknak pedig a tanári kézikönyvek.
A beérkezett pályaműveket egy hét tagú szakmai zsűri bírálta el. A legjobb pályázatok a www.veoliarajzpalyazat.hu honlapon megtekinthetők és külön közönségdíjért is versenyre keltek.
A versenyt két kategóriában díjazták, a 8-9 évesek és a 10-11 évesek között. Mindkét kategóriában az első három helyezést elért tanulókat és tanáraikat jutalmazták. A díjakat Gyurta Dániel olimpiai ezüstérmes és római úszóvilágbajnok, valamint csapattársai, a Jövő SC Veolia reménységei adták át.
Az első helyezett nyereménye egy kerékpár, a másodiké egy digitális fényképezőgép, míg a harmadiké egy felfedező szett volt. Ezen kívül, a nyertes diákok osztályai a Veolia által kifejlesztett oktatási segédeszközzel, egy mini vizes laboratóriummal lettek gazdagabbak, a pedagógusok pedig, egy-egy 15 ezer forint értékű könyvutalványt kaptak.
A nyertes pályázatok és a legtöbb közönségszavazatot elért pályaművek kiállításra kerültek a 2009. november 20-ai, a Millenáris Park Jövő Házában tartandó díjátadó ünnepségen.
A díjátadó után a győztes gyermekek és az őket elkísérő ünneplő osztálytársaik - összesen 111 gyermek - a támogatók jóvoltából játszhattak a Zöld Pont elnevezésű interaktív környezetvédelmi kiállításon. A négy fő elemről szóló kiállítás vizes része a Veolia Víz Zrt. és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. 9,7 MFt támogatásával valósult meg.

A környezetvédelmi rajzpályázatot a Veolia Environnement kezdeményezésére a magyarországi érdekeltségek, a Veolia Víz Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Dalkia Energia Zrt. írta ki.
A Veolia Environnement, a világ vezető környezetgazdálkodási társaságaként, az öt kontinens 65 országában való szolgáltatáson túl, kiemelt feladatának tekinti az emberek környezetének és egészségének megóvását, valamint a fiatalok környezettudatos nevelését.
A cégcsoport immár hatodik alkalommal indította el a környezettudatos nevelést elősegítő kampányát 8-11 éves gyermekek számára, „A világ körül 2009” címmel. Minden évben közel 30 ország, több ezer gyermeke meséli el rajzban a világnak, hogy mit gondol Földünkről és a környezetvédelemről. A program célja, hogy tudatosítsa a felnövekvő generációban a bolygónk iránti egyéni felelősséget és felhívja figyelmüket a helyes környezeti egyensúly megtartására.