Közszolgáltatói Nyílt Nap - Legyen turista saját városában és fedezze fel a láthatatlan hétköznapokat!

2009. május 8.

A fővárosi közszolgáltató cégek közül a Fővárosi Vízművek, a Fővárosi Csatornázási Művek, a Fővárosi Közterület-fenntartó, a Fővinform és a Temetkezési Intézet egyszerre nyitotta meg kapuit a lakosság előtt. A május 16-i nyílt nap keretében 10-től 16 óráig szakemberek mutatták meg a város működését.

A közszolgáltatói nyitott napok célja, hogy a budapestiek jobban megismerhessék a városlakók kényelmét szolgáló tevékenységeket. Ezek a szolgáltatások sok esetben láthatatlanok és teljesen természetesek. Most betekintést nyerhettünk a kulisszák mögé és szabadon besétálhattunk olyan telepekre, intézményekbe, melyek egyébként nem látogathatók. Megnézhettük a szolgáltatások mögött rejlő hatalmas infrastruktúrákat. Az ingyenes program keretében szakemberektől kaphattunk választ kérdéseinkre. Megtudhattuk, hogy hova viszi a kukásautó a szemetünket, mi történik aztán vele, vagy honnan érkezik a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, a csapvíz, és hova távozik, hogy aztán a biológiai tisztítást követően a Dunába engedhető legyen. Megnézhettük a közlekedési információk áramlását, a mindennapi forgalmat segítő tevékenységet. A vállalkozó szelleműek még a legmisztikusabb helyekre is ellátogathattak. A programokról részletesebben a társaságok honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Május 16-án 10-től 16 óráig a következő helyszíneken várták a látogatókat:

Fővárosi Vízművek (www.vizmuvek.hu)
Gruber József víztároló medence (Sánc u. - Orom u. - Hegyalja út által határolt terület),
Budafoki Víztorony

Fővárosi Csatornázási Művek (www.fcsm.hu)
Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep (1044 Bp., Tímár u. 1.),
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep (1238 Bp., Meddőhányó u. 1.),
Ferencvárosi Szivattyútelep (1095 Bp., Soroksári út 31.)

Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (www.fkf.hu)
Hulladékhasznosító Mű (1151 Bp., Mélyfúró u. 10-12.)

FŐVINFORM (www.fovinform.hu) - 10 órától és 15 órától kezdődően
BKV Forgalomirányító Központ (1088 Bp., Szabó Ervin tér 2.)

Budapesti Temetkezési Intézet (www.btirt.hu)
Csömöri Sírkert és Hamvasztóüzem (2141 Csömör, Főnix u. 1.)