Nyílt napok a Víz Világnapján

2009. március 18.

A Víz világnapja alkalmából a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. március 19-én és 20-án nyílt napokat tartott az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen. A nyílt napokon több mint ezer tanuló ismerkedett meg a telep működésével, a fontos környezetvédelmi tudnivalókkal.

Az ENSZ 17 évvel ezelőtt, a dublini környezetvédelmi világkonferencia felhívására március 22-ét a VÍZ VILÁGNAPJÁVÁ nyilvánította. Azóta ezen a napon minden évben kiállításokkal, rendezvényekkel emlékeztetik az embereket Földünk és életünk egyik legnagyobb kincsére, arra, ami az utóbbi években talán fontosabb lett, mint eddig bármikor.
Egy hosszú távon és felelősen gondolkodó szolgáltató cégnek nem csupán szolgáltatnia kell, hanem a társadalom környezeti felelősségéből is részt kell vállalnia. A Fővárosi Csatornázási Művek és szakmai befektetője, a Veolia Víz fontos feladatának, s egyben a társadalmi felelősségvállalás részének tartja, hogy a felnövekvő generációkat megtanítsa a tiszta víz megbecsülésére, a környezetgazdálkodás megértésére és támogatására. Az FCSM az idén is kinyitotta kapuit a kisiskolások előtt, s megmutatta, hogyan lesz a szennyvízből ismét tiszta, a folyókba visszaengedhető víz.
Az évek óta rendszeresen szervezett nyílt napok nagyon népszerűek az általános iskolák körében. Idén is több mint ezer gyermek fordult meg a telepen és vett részt egy sajátos környezetismereti órán.
A környezettudatos nevelés jegyében szervezett program két részből áll. A program első felében a szakemberek megmutatják és elmagyarázzák a szennyvízkezelés lépéseit, a mechanikai és biológiai fokozat közötti különbséget. A gyerekek saját érzékszerveikkel tapasztalhatták meg a korszerű szennyvíztisztítás eredményét. A szennyvíz gyakorlatilag szagtalanul és színtelenül távozik a telepekről és kerül vissza a befogadóba, a Dunába. Az észak-pesti telep legújabb büszkeségeit is megtekinthetik. Az új biogáztermelő ikertornyokat, ami a szennyvíziszapból biogázt termel és ebből pedig, elektromos és hőenergiát állítanak elő helyben.
Természetesen a program másik része is a víz körül forog. A Veolia által kifejlesztett, a világ több országában és hazánkban is már több száz iskolában sikerrel működő pedagógiai program segítségével a tanárok kicsiben modellezik a szennyvíztisztítást. A kísérletekbe bevonják a diákokat is, elősegítve a látottak, hallottak rögzítését. A program végén a diákok, stresszlabda alakjában, egy földgömböt kaptak a kezükbe, jelképesen jelezve, hogy a Föld sorsa az ő kezükben is van.
Társaságunk célja, hogy a felnövekvő generáció környezettudatos magatartással, előrelátó módon óvja, egyik legfontosabb természeti kincsünket, az élő vizet.