Sikeres akkreditáció

2010. január 11.

Újabb megmérettetést vett eredményesen társaságunk laboratóriuma és a vízminőségvédelmi csoport mintavevő szervezete. A Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) auditjának megállapítása szerint a szervezeti egységek hiba nélkül működnek.

Társaságunk laboratóriuma és az ehhez kapcsolódó mintavételezési tevékenység több évvel ezelőtt – 1998-ban, illetve 2004-ben – megszerezte az akkreditációt. Az akkreditált szervezeti egységek nemzetközi szabványoknak megfelelően végzik tevékenységüket. Magyarországon a Nemzeti Akkreditáló Testület hivatott a szabványok betartásának ellenőrzésére, illetve az akkreditációs okirat kiadására. Jogszabályok írják elő, hogy minden olyan mérés, amely bírsággal vagy bármilyen joghatályos következménnyel jár, az csak akkreditált laboratóriumban végezhető el.

Az akkreditáció megszerzése nem egyszerű feladat, komoly szakmai felkészülést, összehangolt munkát, megfelelő eszközellátottságot igényel. A folyamat felépítése, a dokumentáció elkészítése, a nyilvántartások vezetése és visszakereshetősége, a munkatársak megfelelő végzettsége és továbbképzése mind-mind ellenőrzés alá kerül.
Az akkreditáció négy évre szól, de a NAT minden évben ellenőrzi az akkreditált szervezeti egységeket. Az évenkénti helyszíni szemle egy teljes körű felülvizsgálat, amely egyenértékű az akkreditációs folyamattal. Ilyenkor minden részegységből mintát vesznek, leellenőriznek, majd a vizsgálatok alapján egy szakmai bizottság dönti el, hogy az adott szervezeti egység érdemes-e az akkreditációs okirat megtartására. A vizsgálatokat több ember végzi: a dokumentumokat egy szakértő ellenőrzi, továbbá az adott részegységekhez egy-egy szakembert delegál a NAT.
Az idén októberben végzett éves felülvizsgálati audit mind a két részegység esetében a megszerzett akkreditált státuszt a további felülvizsgálatig fenntartja. A NAT képviselői értékelő jelentésükben kijelentették, egyik szervezeti egységnél sem találtak hiányosságot.
Az FCSM laboratóriumában évente mintegy 50 ezer joghatályos vizsgálatot végeznek. A laboratórium az országban a legnagyobb tapasztalattal és elemzésszámmal rendelkezik a szennyvíztisztító telepek irányításához szükséges üzemeltetési paraméterek gyors és szakszerű meghatározásában, a szennyvíziszappal kapcsolatos vizsgálatok és a szennyvíztisztításhoz kapcsolódó gázelemzések területén.