Sikeres küzdelem a lelkiismeretlen tolvajok és szélhámosok ellen

2009. április 22.

Nemcsak több millió forintos kárt okoznak, hanem testi épségünket is veszélyeztetik azok a lelkiismeretlen tolvajok, akik a csatornák fedlapjait és rácsait lopják el az utakról. Az álcsatorna-munkások pedig, az emberek jóhiszeműségével élnek vissza. A Rendőrség, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) és a lakosság szoros együttműködésének köszönhetően, kézre került a bűnözők egy-egy csoportja.

A Fővárosi Csatornázási Művekhez érkezett lakossági bejelentések alapján, forró nyomon indult akcióknak köszönhetően, ismét újabb fedlaptolvajokat és szélhámos csatornamunkásokat fogott el a Rendőrség.
Tavaly mintegy 6 millió forintot tett ki azoknak a csatornafedlapoknak és víznyelő rácsoknak az értéke, amelyeket Budapest közterületein loptak el. A fémtolvajok által egyenként két-három ezer forintért értékesített vas pótlása meghaladhatja a 70-80 ezer forintot is, ugyanis a gépjárműforgalom során megkopott fedlapokat a legtöbbször csak úgy lehet pótolni, ha kerettel együtt kompletten helyezik az úttestbe. Ez éves szinten eddig több tízmillió forintos kárt okozott a társaságnak. 2008-ban meghaladta a 30 millió Ft-ot.
Az anyagi kár eltörpül, az akár súlyos közlekedési balesetet is előidéző, vészesen tátongó lyukak mellett. A fedlapok jelentős része ugyanis az úttesten, vagy akár gyalogátkelő közepén helyezkedik el, tehát sötétben az arra közlekedő autók, vagy járókelők könnyen beleeshetnek. A Csatornázási Művek központi ügyelete a bejelentéstől számítva átlag egy órán belül ideiglenesen hárítja a veszélyhelyzetet, de ez alatt is komoly tragédiák történhetnek.
Csatornamunkásnak adták ki magukat és készpénzt kértek azok a lefülelt csalók, akik a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-re hivatkozva jelentek meg a főváros több kerületében. Kisebb tisztítási munkákat végeztek az intézményeknél és lakóépületekben.
A közszolgáltató hangsúlyozza: a Főváros több mint 5000 kilométer hosszúságú csatornarendszerének üzemeltetése és tisztítása alapfeladatuk. Éppen ezért senki, semmilyen formában nem szedhet a közterületen folyó munkálatokért külön díjat.
Más a helyzet az ingatlanon belüli duguláselhárítással, ami viszont nem tartozik a Társaság tevékenységi körébe. A Csatornázási Művek szakemberei tisztítási munkák elvégzésével kapcsolatosan csak a legritkább esetben keresik meg személyesen a lakókat. A Társaság szakembereit pedig, könnyen fel lehet ismerni az emblémával ellátott ruházatukról és a szintén feliratozott, korszerű célgépeikről.
A károkozás és a balesetveszély elleni küzdelemben igen nagy szerepet vállal a Rendőrség. A Csatornázási Művek időről-időre megjutalmazza azokat a rendőröket, akik a legtöbbet teszik a tolvajok és a csalók kézre kerítéséért.
Az FCSM 2009. április 23-án 10 órakor, 1087 Bp., Kerepesi út 19. sz. alatti telephelyén, tizenegy rendőrnek fejezte ki háláját a gyors és sikeres felderítésekért.