Szennyvíztisztító-telepi nyílt napok a Víz Világnapja alkalmából

2014. március 24.

A Víz Világnapja alkalmából a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. március 20-án és 21-én nyílt napokat tartott az Észak-pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen. A nyílt napokon 2600 tanuló ismerkedett meg a szennyvíztisztítás folyamatával és fontosságával.

Nemzetközi felmérések alapján a világon több száz millió ember nem jut egyáltalán tiszta ivóvízhez és 2,5 milliárd ember számára nem megoldott a biztonságos szennyvízelvezetés. Budapesten ma már a legkörnyezetkímélőbb eljárást követően kerül a szennyvíz az élő vízbe, a Dunába.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) a Víz Világnapja alkalmából ismét megnyitotta szennyvíztisztító telepeinek kapuit, s megmutatta a kisiskolásoknak, hogyan lesz a szennyvízből ismét tiszta, a folyókba visszaengedhető víz.

A környezettudatos nevelés jegyében szervezett program két részből állt. A program első felében a szakemberek megmutatták és elmagyarázták a szennyvízkezelés lépéseit. A gyerekek saját érzékszerveikkel tapasztalhatták meg a korszerű szennyvíztisztítás eredményét. A szennyvíz gyakorlatilag szagtalanul és színtelenül távozik a telepekről és kerül vissza a folyóba. Természetesen a program másik része is a víz körül forgott. Játékos vizes kísérletekkel segítették a látottak és hallottak elmélyítését.

A dél-pesti telepen a szennyvízbe telepített növények között, a medencék felett, rácsokon járkáltak a látogató diákok. Így csodálhatták meg azt a botanikus kertként pompázó beruházást, amely növeli a szennyvíztisztítás hatásfokát, csökkenti a szaghatásokat, és a méreteit tekintve egyedülálló a világon.

A programra előzetesen jelentkezhettek az iskolák. A kétnapos rendezvényen több mint 2600 diák fordult meg.