Szennyvíztisztító-telepi nyílt napok a Víz Világnapja alkalmából

2015. március 21.

A Fővárosi Csatornázási Művek idén is megnyitotta szennyvíztisztító telepeinek kapuit az érdeklődő diákok és a lakosság előtt a Víz Világnapja alkalmából. Március 19-én és 20-án több mint két és fél ezer diák ismerkedhetett meg a szennyvíztisztítás folyamatával és a legkorszerűbb hazai technológiával. A nagyközönség számára március 21-én, szombaton tartott nyitva a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep.

Ma már egyre többen tudják, hogy a tiszta vizet a Föld számos pontján milliók nélkülözik, és hogy a Föld vízkészleteinek megóvása közös feladatunk. Kevesen látják ugyanakkor, hogy az elhasznált, az otthonokból távozó szennyvíz milyen összetett, hosszas tisztítási folyamat után juthat vissza a természetbe. A csaknem kétmilliós  Budapesten nap mint nap keletkező nagy mennyiségű szennyvizet például a legkorszerűbb tisztítási eljárást követően, színtelen, szagtalan, tiszta folyadékként engedi vissza az élő vízbe, a Dunába a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM).
Annak érdekében, hogy a közös felelősséget minél többen átérezhessék, és hogy bemutassák a szennyvíz megtisztításának folyamatát, a Fővárosi Csatornázási Művek idén is nyílt napokat tartott a Víz Világnapjához kapcsolódva. Március 19-én és 20-án, két helyszínen, az Észak-pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen fogadtak 2700 iskolás gyereket előzetes bejelentkezés alapján. A diákok nemcsak a víztisztítás folyamatát ismerték meg, hanem a vízről, annak védelméről szóló ismereteiket is bővíthették, játékos formában.

Az iskolásoknak szervezett nyílt napokat követően, március 21-én a lakosság is megtekinthette a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen a tisztítási folyamatot, és megismerhette a világszínvonalú beruházásokat. A telep legfőbb érdekessége a botanikus kertekre hasonlító „Élőgépek” technológia és a szennyvízből biogázt termelő üzem. Az érdeklődőknek az FCSM szakemberei megmutatták, mi történik az otthon leengedett szennyvízzel, ami a folyamat végén tisztább állapotban távozik a Dunába, mint a befogadó folyó vize.