Több mint ezer gyermek látogató a szennyvíztisztító telepen a Víz Világnapja alkalmából

2011. március 23.

A Víz Világnapja alkalmából a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. március 21-én és 22-én nyílt napokat tartott az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen. A nyílt napokon 1200 tanuló ismerkedett meg a telep működésével és a fontos környezetvédelmi tudnivalókkal.

Az évek óta rendszeresen szervezett nyílt napok nagyon népszerűek az általános iskolák körében. Az előzetes bejelentkezések alapján az idén is több mint 1000 gyermek fordult meg a telepen és vett részt egy sajátos környezetismereti órán.
A gyermekek a helyszínen nemcsak a mechanikai és biológiai szennyvíztisztítás folyamatával ismerkedhettek meg, hanem most már a próbaüzemének a végéhez érkező harmadik, ún. tápanyag-eltávolítási fokozattal is. A látogatók a folyamat végén megtekinthették a Dunába kerülő kezelt víz tisztaságát is, mely gyakorlatilag szagtalanul és színtelenül távozik a telepről. A szakemberek azt is megmutatták, hogy hol és hogyan alakítják át a szennyvíziszapot megújuló energiává. Tanárok segítségével játékos vizes kísérletekben is részt vehettek a diákok, elősegítve a látottak és a hallottak rögzítését.

A Társaság célja, hogy a felnövekvő generáció környezettudatosan, előrelátó módon óvja, egyik legfontosabb természeti kincsünket, az élő vizet.