Több mint kétezer gyermek a szennyvíztisztító telepeken a Víz Világnapja alkalmából

2010. március 23.

A Víz világnapja alkalmából a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. március 19-én és 22-én nyílt napokat tartott a szennyvíztisztító telepeken. A nyílt napokon több mint kétezer tanuló ismerkedett meg a telepek működésével, a fontos környezetvédelmi tudnivalókkal.

Az ENSZ 1992-ben, a dublini környezetvédelmi világkonferencia felhívására március 22-ét a

VÍZ VILÁGNAPJÁVÁ
nyilvánította. Azóta ezen a napon minden évben kiállításokkal, rendezvényekkel emlékeztetik az embereket Földünk és életünk egyik legnagyobb kincsére, arra, ami az utóbbi években talán fontosabb lett, mint eddig bármikor.
Egy hosszú távon és felelősen gondolkodó víziközmű-szolgáltató cégnek nem csupán szolgáltatnia kell, hanem a társadalom környezeti felelősségéből is részt kell vállalnia. A Fővárosi Csatornázási Művek és szakmai befektetője, a Veolia Víz fontos feladatának, s egyben a társadalmi felelősségvállalás részének tartja, hogy a felnövekvő generációkat megtanítsa a tiszta víz megbecsülésére, a környezetgazdálkodás megértésére és támogatására. Az FCSM az idén is kinyitotta kapuit a kisiskolások előtt, s megmutatta, hogyan lesz a szennyvízből ismét tiszta, a folyókba visszaengedhető víz.
Az évek óta rendszeresen szervezett nyílt napok nagyon népszerűek az általános iskolák körében. Idén is több mint 2000 gyermek fordult meg a telepeken és vett részt egy sajátos környezetismereti órán.
A környezettudatos nevelés jegyében szervezett program két részből állt. A program első felében a szakemberek megmutatták és elmagyarázták a szennyvízkezelés lépéseit (mechanikai, biológiai, tápanyageltávolítási fokozat). A gyerekek saját érzékszerveikkel tapasztalhatták meg a korszerű szennyvíztisztítás eredményét. A szennyvíz gyakorlatilag szagtalanul és színtelenül távozik a telepekről és kerül vissza a befogadóba, a Dunába. Természetesen a program másik része is a víz körül forog. A Veolia által kifejlesztett, a világ több országában és hazánkban is már több száz iskolában sikerrel működő pedagógiai program segítségével a tanárok kicsiben modellezik a szennyvíztisztítást. A kísérletekbe bevonják a diákokat is, elősegítve a látottak, hallottak rögzítését.
A Társaság célja, hogy a felnövekvő generáció környezettudatos magatartással, előrelátó módon óvja, egyik legfontosabb természeti kincsünket, az élő vizet.