ÚJ KORSZAK A CSATORNAFELÚJÍTÁSBAN

2014. szeptember 18.

Az útfelbontást teljesen kiküszöbölő, forradalmian új technológia környezetkímélő és ráadásul sokkal rövidebb idő alatt kivitelezhető a hagyományos eljárásokhoz képest.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. legkorszerűbb és leggyorsabb csatorna-felújítása zajlik le Budapesten, a XIII. kerületi Pozsonyi úton. Az alkalmazott technológiát a japán SEKISUI vállalatóriás fejlesztette ki. Az eljárás újszerűsége abban rejlik, hogy a rekonstrukció során egyáltalán nincs szükség útfelbontásra. Ennek köszönhetően nemcsak a közlekedés, de az utcában működő üzletek és vállalkozások működése is szinte zavartalan a környéken.
A csatornafelújításhoz szükséges gépet a csatornaakna fedlapján keresztül helyezik le darabokban, majd a föld alatt szerelik össze. A csatornát különleges szalagszerű műanyag ún. PVC-U profillal bélelik ki. A szalagokat spirálosan egymásba csatlakoztatva egy új csatornacsövet építenek a meglévő elavult csatornába. A régi és az új csatorna közé egy speciális, nagyszilárdságú anyagot töltenek, melynek köszönhetően a bélelés további 50-60 évre kiszolgálja az igényeket. A technológia vízáramlás mellett is működtethető, vagyis üzemelő csatornaszakaszok felújítására is alkalmas.
Az új eljárás nemcsak környezetkímélő azáltal, hogy nem kell utat lezárni és forgalmat elterelni, de ennek köszönhetően, a hagyományos technológiáknál jóval rövidebb idő alatt, akár fele annyi idő alatt is elvégezhető a felújítás.