Újabb teljesen felújított és szolgáltatásokban kibővített illemhelyet adtak át a fővárosban

2013. május 16.

A Fővárosi Csatornázási Művek illemhely-rekonstrukciós sorrendjében most a XIII. kerületi Lehel téri aluljáróban található toalett került teljes körű felújításra és átadásra. A szolgáltatásaiban is kibővített egységben akár zuhanyozni is lehet, a kisgyermekes szülők pedig külön helyiségben gondoskodhatnak gyermekeik szükségleteiről. A mozgássérülteket akadálymentesített fülkével várják. A szalag átvágását követően indult a Flúgos Futam az inkontinenciáért.

A közelmúltban (2010-ben) a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) üzemeltetésébe került fővárosi nyilvános illemhelyek sorban újulnak meg. A nagyfelújítások között már eddig is kulcsfontosságú turista cél- és tömegközlekedési csomópontok szerepeltek, mint például  a Déli pályaudvarnál, a Városligetben, a Várban és a Clark Ádám téren található illemhelyek.

A fővárosban több mint 40, a XIII. kerületben pedig, a most átadott toalettel együtt, hat kulturált és tiszta nyilvános illemhely fogadja a járókelőket. A kerületben a Lehel téri egységen kívül a Dózsa György úti és Árpád hídi aluljárójában egy-egy, valamint a Margitszigeten további három nyilvános WC található.

Az FCSM, ahogyan eddig is, természetesen most is a legkorszerűbb környezetbarát megoldásokat alkalmazta. A vízcsapok szenzoros érzékelők segítségével víztakarékosan, a speciális piszoárok vízöblítés nélkül, szagmentesen és a világítótestek egy hazai innovációnak köszönhetően energiatakarékosan működnek. A folyamatos rongálások ellen pedig nagy igénybevételre és hosszú élettartamra tervezett szaniterek beépítésével próbálnak védekezni. A babapelenkázóval és a gyermekekre méretezett felszerelésekkel rendelkező külön bejáratú helyiség pedig nagyban megkönnyíti a kisgyermekes szülők számára a használhatóságot. Természetesen itt is kialakítottak akadálymentesített fülkét a kerekesszékkel érkezőknek, amelynek kifogástalan használhatóságáról az átadáson hivatalos akadálymentesítési felmérő győződött meg. A külön bejáratú helyiség automata üzemben éjjel-nappal használható, míg a kezelő személyzettel működtetett kisebb higiéniai központ 6-tól 22 óráig látogatható. Összesen négyen dolgoznak váltásban, közülük hárman megváltozott munkaképességűek.

A közel jövőben további két nyilvános toalettet újítanak fel, az egyiket a Petőfi téren, a másikat az Astoriánál, továbbá két automata egységet cserélnek le és egy újat telepítenek a Margitszigeten a szökőkútnál. Az új automaták már akadálymentesítettek lesznek.

A megújuló hálózat újabb egységét Borszéki Gyula a XIII. kerületi alpolgármester, Pálffi Brigitta az Egyesület az Inkontinenciáért szervezet elnöke, Róth Péter, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének alelnöke, Tábiné Hidvégi Csilla a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetség Budapesti Egyesületének hivatalos akadálymentesítési felmérője és Peter Sczepanski, a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese nyitotta meg.

A megnyitót követően az Egyesület az Inkontinenciáért (IBE) a Lehel téri helyszínről indította el „Flúgos Futam” elnevezésű akcióját, melynek célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a hiperaktív hólyagszindróma tüneteiben szenvedő embertársaink vizelettartási problémájára. A WC-től WC-ig tartó futam során a versenyzőknek összesen hat fővárosi, az FCSM kezelésében levő illemhelyet kellett – bizonyos akadályok leküzdését követően – „időben” elérniük.