Üzleti Etikai Díjat nyert az FCSM

2009. december 2.

A Budapest Klub Alapítvány és a Piac és Profit üzleti magazin által alapított Üzleti Etikai Díjat Nemzeti nagyvállalat kategóriában 2009-ben a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. nyerte.

Idén tizedik alkalommal osztották ki az Üzleti Etikai Díjat azon cégek között, amelyek etikus, felelősségteljes gondolkodással, magatartással mutatnak példát. László Ervin professzor, a Budapest Klub elnöke és Demcsák Mária, a Piac és Profit üzleti magazin főszerkesztője alapították ezt, a mára már rangos elismerésnek számító díjat. A beérkezett pályázatokat az alapítók és a korábbi évben nyertes pályázó vállalatok vezetői bírálják el. Idén 33 jelölt vállalatból 23-an pályáztak, ebből 22 pályázatot talált értékelhetőnek a zsűri. Az elismerést 2009-ben összesen öt cég vehette át, a következő kategóriákban:

Kisvállalat: Virus Buster Kft.
Középvállalat: Gödöllő Coop Zrt.
Nemzeti nagyvállalat: Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.
Multinacionális vállalat: TEVA Gyógyszergyár Zrt.
Különdíj: Vodafone Magyarország Zrt.

A díjátadó gálát megelőző jubileumi tanácskozást a díjazottak, a témát fontosnak tartó közéleti, tudományos és szakmai, üzleti szereplők részvételével tartották. Ezen a konferencián László Ervin eőadásában a következőkről beszélt:

„Egy rendszer, akár organizmusról, akár vállalatról, vagy társadalomról van szó, úgy van összehangolva, hogy minden része kapcsolatban áll a másikkal, tehát ami az egyik részében történik, az megtörténik az összes többi részében is. Amikor egy rész nem működik együtt a többivel, akkor az csökkenti az egész rendszer életképességét, ha pedig csak a saját érdekeit nézi, akkor pedig már a fennmaradása is kérdéses.

Az ősi társadalmak végtelen rendszernek tartották a természetet, így természetes volt, hogy teljes mértékben felhasználják azt. Ez a rendszer sokáig komolyabb hatások nélkül is működhetett, hiszen csak kis mértékben tudtuk felhasználni a Föld tartalékait. Mára azonban változott a helyzet, hiszen az utóbbi 100-150 év felfogását egyre inkább megsínyli bolygónk.

A Földnek van egy bizonyos kapacitása, amelyet egyre inkább túllépünk. Jelenleg hétmilliárd ember él ezen az „űrhajón", ám a biológiai lábnyomunk két és félszerese annak, amit a bolygó elbírna. „Tehát még legalább másfél Föld kellene a fenntarthatósághoz. Azért csak ennyi, mert nem mindenki él a nyugati világ színvonalán: ha így lenne, akkor hatszorosan lépnénk túl a megengedett mértéket.

A köztudatnak kell megváltoznia, hogy akár kevesebb energiával, szennyezéssel is élhető világban élhessünk. Erre a változásra nagy szükség van a szakember szerint, mivel ha folytatjuk az elmúlt 100-150 év gondolkodásmódját, akkor idővel még kevesebb ember számára lesz élhető a bolygó.” (Forrás: Piac és Profit on-line, 2009.12.02.)

Rövid összefoglalás a Fővárosi Csatornázási Művek pályázatából:

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. a szolgáltatási területét és a kiszolgált lakosságot tekintve ma hazánk legnagyobb környezetvédelmi közszolgáltató cége. Legfontosabb tevékenysége a szenny- és csapadékvíz elvezetése és tisztítása − ám kevesen tudják, hogy a levegőt is megtisztítva engedi ki telepeiről, naponta 2,6 millió m3-t.

Az alaptevékenységén kívül az FCSM nagyon fontos közfeladatokat is ellát, pl.: Budapest ár- és belvízvédelmi rendszerének üzemeltetését. Ez a cég védi a fővárost a Duna áradásaitól. 2006-ban a 150 év óta mért legmagasabb 860 cm-es jégmentes árvíz ellen is sikerrel védekezett a társaság.

A dolgozói esélyegyenlőség záloga a Kollektív Szerződésen túl a 2005-től létező Esélyegyenlőségi Terv, amelynek betartását esélyegyenlőségi referens felügyeli. A Társaság semmiféle különbséget nem tesz felvételkor a jelentkezők között nemük, vagy etnikumuk alapján. A Csatornázási Művek már évtizedek óta foglalkoztat fogvatartottakat, segítve ezzel a társadalomba való visszavezetésüket. Ezen kívül a Társaság a munkavállalóinak továbbtanulási, kedvezményes üdülési, sportolási lehetőséget, valamint díjmentes orvosi és fogorvosi ellátást is nyújt.

Az ügyfelek igényeire fokozottan figyel. Az ügyintézés gyorsabb és hatékonyabb lett az utóbbi években. A Társaság kibővített ügyfélszolgálati irodával, call center működtetésével és hosszabb nyitva tartással áll rendelkezésükre. A fogyatékkal élő ügyfelek akadály nélkül közelíthetik meg az irodát, a kommunikációt jeltolmács segíti és az elektronikus ügyintézéshez akadálymentesített honlap áll rendelkezésre. A hátrányos helyzetű családok közüzemi díjterheinek csökkentésére évente 400 millió Ft-ot áldoz a cég.

A Fővárosi Csatornázási Művek fontos feladatának, s egyben társadalmi felelősségvállalása részének tartja, hogy a felnövekvő generációkat megtanítsa a tiszta víz megbecsülésére, a környezetvédelem megértésére, fontosságára és támogatására. Ezt szolgálják többek között a rendszeresen szervezett nyílt napok, amelyek során sok ezer gyermek és felnőtt ismerkedhet meg a víz ökológiai körforgásával, a környezetvédelem fontosságával.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Vízparti Élet Házában 2004 óta látható az FCSM támogatásában elkészült, a víz körforgását a forrástól a szennyvíz tisztításáig szemléltető bemutató. 2009-ben a Millenáris Park Jövő Házában volt látható a négy alapelemmel, köztük a vízzel foglalkozó interaktív kiállítás, amelynek fő támogatója volt a Csatornázási Művek. A kiállításra készült öt kisfilmet − oktatási segédeszközként − az összes budapesti iskola megkapta.

A Fővárosi Csatornázási Művek által szabadalmaztatott, az úttest szintjébe süllyedésmentesen beépíthető fedlapok és víznyelőrácsok nagymértékben járultak hozzá az utak állapotának javításához, a rajtuk közlekedő gépkocsik megóvásához. A technológia segítségével a fővárosban is és az országban is több mint 50-50 ezer fedlapot építettek be süllyedésmentesen. A Társaság a technológiát 2004-ben díjmentesen átadta az összes önkormányzatnak és az erre igényt tartó útépítő cégeknek.

Az FCSM egyrészt korunk környezetvédelmi elvárásainak és kihívásainak eleget téve, másrészt felismerve a szennyvíziszapban rejlő megújuló, lehetséges energiaforrást, ma már biogáz előállításával és hulladékgazdálkodással is foglalkozik. A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen már évek óta, az észak-pesti telepen pedig 2009 elején kezdte meg biogáz előállítását szennyvíziszapból. A biogázból elektromos energiát nyernek, így kevesebb villanyáramot kell felhasználni az ország termeléséből.

Az európai viszonylatban is jelentős környezetvédelmi beruházások saját forrásból valósultak meg, összességükben 4 milliárd forintért. A környezetre káros szennyvíziszap nagy része ma már a két tisztítótelepen hasznosul elektromos és hőenergia formájában, így a telepek önellátóak, pedig a két telep napi elektromos energiaigénye megegyezik egy kb. húszezer lakosú kisváros igényével.
Nemcsak hazánkban, de még Európában is egyedülálló az a megoldás, amellyel az FCSM megteremtette a mezőgazdasági, élelmiszeripari és vendéglátó-ipari cégek magas szervesanyag-tartalmú hulladékainak ártalmatlanítását az Európai Unió elvárásainak megfelelően. A telepekre beszállított szerves hulladékból szintén megújuló energia készül.

Az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen hazánk második legnagyobb környezetvédelmi beruházása zajlik. Az 5 milliárd forintos világbanki támogatással készülő fővárosi beruházás segítségével 2010 márciusában elindul a szennyvíztisztítás harmadik fokozata, az ún. tápanyag-eltávolítás. Ennek köszönhetően még tisztább víz kerül vissza az élő vízbe, a Dunába.