Hírek, események

A főpolgármester II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el

2013. június 3.

Tarlós István főpolgármester hétfő reggel 8 órakor II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.

A meteorológiai állapotok a Duna vízgyűjtő területén a 2002-eshez hasonlóak. Jelentős esőzések voltak, és jelenleg is vannak a Duna bajorországi, svájci és osztrák vízgyűjtő területén. Ez a jelentős csapadékmennyiség árhullámot okozott a folyón. A már lehullott vízmennyiség bizonyosan megérkezik, és 7 m-nél magasabb vízállást fog generálni Budapest térségében. A további csapadékhullás e vízszint növekedését is okozhatja. A tetőzés a hét második felében várható, 8 m körüli vízszinttel. A jelenleg rendelkezésre álló előrejelzések szerint a 8 m 60 cm-es vízállás sem kizárt.
 
A Fővárosi Csatornázási Művek már 33 ponton végzett zárásokat. A vízállásnak megfelelően haladva folytatják a csatornazsilipek és a védvonalakon levő, közlekedés céljára szolgáló ún. árvízi kapuk zárását. A mai napon 7,50 méterig elkészülnek a védekezési munkálatokkal. A figyelőszolgálatot megerősítették. Patak- és gátőrök járják és ellenőrzik a védvonali szakaszokat.
 
A Főpolgármesteri Hivatal az árvízzel kapcsolatos összes információról tájékoztatást ad a Budapest Portálon (www.budapest.hu).

Vissza a hírekhez