Hírek, események

A kulturált Budapestért

2010. november 19.

A Fővárosi Csatornázási Művek a „WC Világnapja” alkalmából átadta a Déli pályaudvar közvetlen szomszédságában, az aluljáróban az első teljes mértékben felújított nyilvános illemhelyet. Itt lehetőség van zuhanyozni és akár kisbabákat is tisztába tenni. A mosdót kerekesszékesek is használhatják, őket külön bejáratú rész és kifejezetten a számukra kifejlesztett szaniterek fogadják. A környezettudatosság szellemében a vízcsapok szenzoros érzékelők segítségével víztakarékosan, sőt a speciális piszoárok vízöblítés nélkül, szagmentesen működnek. A felszerelések többsége – a hosszú élettartam érdekében – a legkorszerűbb, ún. „vandálbiztos” típusú.

A Toalett Világszervezet kezdeményezésére 2001 óta tartják november 19-én a „WC világnapját”. Ezzel a nappal elsősorban arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a világ számos pontján még mindig millióknak nincs lehetőségük arra, hogy higiénikus körülmények között és megfelelő intimitás mellett végezzék a dolgukat.
Szerencsére hazánkban a Water Closet angol kifejezésből eredő WC-k régóta ismertek és használtak. Sőt viszonylag már korán rendelkeztünk közvécékkel is. (Az első budapesti illemhely egy ajtó nélküli, kör alakú, nyitott vasépítmény volt, amelyet a mai Deák téren állítottak fel 1870-ben.) A fővárosi nyilvános illemhelyek állapota és darabszáma a 90-es évek végétől erősen hanyatlani kezdett. Az egyre tarthatatlanabb állapotokból a kiutat a Fővárosi Csatornázási Művek idén átvállalt üzemeltetése jelentette.

Az FCSM pár hónapja kezdte meg a nyilvános illemhelyhálózat 3-4 év alatt történő felzárkóztatását az európai nagyvárosokhoz méltó színvonalra, de már 30 illemhelyen végeztek kisebb felújításokat, és az évek óta lezárt egységeket, összesen 13-at pedig újra megnyitottak annak érdekében, hogy az idei turistaszezonban használhatók legyenek. Így most már a korábbi 36 üzemelő egység helyett 53 illemhely fogadja a rászorulókat. A turistaszezont követően, az ősz beköszöntével elkezdődtek a nagyobb felújítások is.

A Déli pályaudvar közvetlen szomszédságában, az aluljáróban elkészült Budapest nyilvános illemhelyeinek első nagyszabású felújítása, mely mintául szolgálhat az ezt követő átalakításokhoz is. A ma megnyitott illemhely akadálymentesített, a kerekesszékeseket külön bejáratú rész fogadja kifejezetten a számukra kifejlesztett szaniterekkel. Emellett van zuhanyozó és pelenkázó is. A környezettudatosság szellemében a vízcsapok szenzoros érzékelők segítségével víztakarékosan, sőt a speciális piszoárok vízöblítés nélkül, szagmentesen működnek. A felszerelések többsége ún. „vandálbiztos” típusú a hosszú élettartam érdekében.

Budapest hamarosan további akadálymentes automata illemhelyekkel bővül, ugyanis az FCSM 20 automata mozgáskorlátozottak számára is használható köztéri egység szállítására írt ki pályázatot.

Vissza a hírekhez