Hírek, események

Árvízi kapuk zárása

2009. június 25.

A Fővárosi Csatornázási Művek tegnap megkezdte a csatornák zsilipelését, az árvízi kapuk zárását, valamint az átemelő- és szennyvíztisztító telepek árvízi üzemmódra való átállítását.

A mai napon fél 10-től a Margitszigeten a Palatinus strandnál ipari búvár merül zsilipzárás céljából, 10 és 12 óra között pedig a IV. kerület Komp utcánál 2-3 árvízi kaput zárunk.
Az elkövetkezendő napokban további emelkedés várható, folyamatosan folynak a védelmi munkák. Az FCSM, mint a fővárosi árvízi védekezés szakmai irányítója, már megkezdte az operatív védekezést, fokozatosan meg kell kezdeni a csatornák zárását. A tegnapi napig 15 zsilipet zárt le és árvízi üzemmódra álltak át a szennyvíztisztító telepeken és a 21 végponti átemelő telepen. Ma a felszíni kapukat kezdtük meg lezárni, a munkálatok ma és holnap folytatódnak.
A teljes védelmi vonalat és az átemelő telepeket megerősített figyelőszolgálattal ellenőrzzük. A védekezésbe bevonható munkatársak riasztási listáját naprakészen tartják: szükség esetén éjjel-nappal riaszthatók és munkába állnak a legrövidebb idő alatt.
A Társaság felkészültségét legutóbb, 2006-ban, a 860 cm-es rekord vízmagasságot elért áradás elleni sikeres védekezés meggyőzően bizonyította.
Budapest önkormányzata még 1946-ban a Csatornázási Művekre bízta a főváros árvízvédelmét. Ennek az a magyarázata, hogy árvíz esetén a csatornahálózat a legveszélyeztetettebb, hiszen a magas víz visszafolyhat a csatornákba, onnan pedig a lakott területekre. Egyrészről meg kell védeni a fővárosi csatornahálózatot a Duna vízének beáramlásától, másrészt folyamatosan biztosítani kell a szenny- és csapadékvíz zavartalan elvezetését. A csatornarendszeren keresztüli elöntésektől zsilipek, a folyómederből való kilépése ellen pedig, több mint 90 kilométernyi ún. fővédvonal védi Budapestet.
Már több mint hatvan éve a Fővárosi Csatornázási Művek védi Budapestet az árvíztől.

Vissza a hírekhez