Hírek, események

A Római-parton csütörtök estére elkészülnek a védvonali zárások – A Margitszigeten hatalmas erőkkel folyik a védekezés

2013. június 6.

A Fővárosi Csatornázási Művek szakmai irányításával folyik a küzdelem a Római-parton és a Margitszigeten. Már több mint 200 ezer homokzsák védi a szigetet.

A fővárosi árvízvédelmet irányító és végző Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) nagy erőkkel kezdte meg a védekezést a tegnapi nap folyamán a katasztrófavédelem, a rendőrség, a katonaság és több száz önkéntes támogatásával. A Margitsziget déli csúcsától indultak és párhuzamosan haladtak mindkét oldalon az ideiglenes gát emelésével. Először a legalacsonyabb szakaszokat kezdték felkészíteni az árhullámra. Nappal 100 ezer homokzsákot töltöttek meg kb. ezer m3 homokkal. Éjszaka az FCSM és a katasztrófavédelem munkatársai további 100 ezer homokzsákkal emelték magasabbra a gátat. Jelenleg a védendő hossz fele már beépítésre került, amihez megközelítőleg 2 ezer m3 homokot használtak fel.

A mai nap során vetik be először azt a speciális „sárga kígyót” – tömlős gátat –, amely nemcsak könnyebbé és gyorsabbá teszi a védekezést, hanem feltehetően ellenállóbb lesz az áradással és az árhullám esetleges lassú levonulásával szemben is. Külföldön több helyen használták már ezt a vízzel töltött tömlőt és bevált. Az FCSM munkatársai kb. 70 db egyenként 20 méteres, ikertömlőt fognak megtölteni a Duna vízével. A szakemberek – nem bízva a véletlenre semmit – ezzel fogják a gátrendszert megtámogatni annak érdekében, hogy a szigetet megmentsék.

Budapest másik nehezen védhető szakaszán, a Római-parton a szakemberek folyamatosan készítik fel a Királyok útján levő 1600 méter hosszúságú védvonalat a várható rekordmagasságú vízállásra. A Királyok útján eddig összesen 33 db árvízvédelmi kaput zártak le és 30 ezer homokzsákot építettek be. Az éjszaka folyamán a katonák további 30 ezer homokzsákot töltöttek meg és készítettek elő a beépítéshez. A gát egyes helyeken eléri az 1,3 méteres magasságot is. A mai napon bezárják a még nyitott keresztező utcákat, amelyek eddig arra szolgáltak, hogy a hullámtérben élők kimenekíthessék a vagyontárgyaikat. Az éjszaka során folytatódik kb. 10 ezer m3 agyagból a megerősítő háttöltés készítése. Ezen a szakaszon összesen 200 fő (váltásban 80-100 fő az FCSM alvállalkozóitól és 100 katona) dolgozik éjjel-nappal.

A védelmi munkák rendben haladnak, idáig rendkívüli esemény nem történt. A Fővárosi Csatornázási Művek 350 embere van a gátakon éjjel-nappal, a szakemberek fele a Margit-sziget megmentésén fáradozik.
A főpolgármester utasítására az FCSM felülvizsgálta a 2011-es árvízvédelmi tanulmány által korábban jelzett problémás helyeket és intézkedett a gátak megerősítéséről és esetleges magasításáról. Természetesen időben, még a rekord méretű árhullám megérkezése előtt, az összes szükséges beavatkozást megteszik.

Vissza a hírekhez