Hírek, események

Budapesten hamarosan befejeződik az árvízvédelmi felkészülés

2013. június 7.

A Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei, alvállalkozói és a katasztrófavédelem emberei egész éjjel dolgoztak a Római-parton és a Margitszigeten annak érdekében, hogy az ideiglenes gátak, gátmegerősítések időben elkészüljenek. A város e két kritikus pontján várhatóan szombat délelőttre végeznek a felkészüléssel.

A Margitszigeten reggelig 4 ezer m3 homokkal közel 500 ezer homokzsákot töltöttek meg és építettek be. A szigeti védelmi körgyűrű hamarosan bezárul. A Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei a sziget észak-nyugati oldalán egy speciális mobil gátat vetnek be. A mai napon befejezik  az 1400 méter hosszú óriás ikertömlő felállítását. A hatalmas „tengeri kígyó”-nak becézett mobil gátat a Duna vízével töltötték fel. Ez a megoldás Németországban és Ausztriában már sikerrel vizsgázott.

A mai napon a hagyományos, homokzsákból készült ideiglenes gátak oldal- és kiegészítő megerősítését végzik, ezt követően pedig lefóliázzák azokat, hogy még jobban ellenálljanak a víznek.

A Római-parton 1600 méter hosszon, kb. 10 ezer m3 agyag felhasználásával folytatódik a töltéserősítés. Az árvízi kapuk lezárását a tegnapi nap folyamán befejezték.
 
Az FCSM készenléti és figyelőszolgálata szüntelenül járja a gátakat. Ha bármilyen árvízi jelenség (pl. buzgár, fakadó vagy szivárgó víz) lépne fel, akkor a készenléti egységek azonnal bevethetők.
 
A védelmi munkák rendben haladnak, idáig rendkívüli esemény nem történt. A Fővárosi Csatornázási Művek 400 embere van a gátakon éjjel-nappal, a szakemberek fele a Margitsziget megmentésén fáradozik.

Vissza a hírekhez