Hírek, események

Az FCSM megkezdte az árvízi védekezést

2009. április 3.

A Fővárosi Csatornázási Művek a mai napon megkezdte a csatornák zsilipelését, valamint az átemelő- és szennyvíztisztítótelepek árvízi üzemmódra való átállítását.

Az időjárás felmelegedésének következtében, a Duna vízgyűjtő területén levő nagy mennyiségű hó olvadása, áradást indított meg. A vízállás várhatóan április 4-re eléri az 5 méteres magasságot. Ennél a vízszintnél már fokozatosan meg kell kezdeni a csatornák zárását. Az FCSM a mai napon három zsilipet zárt le és árvízi üzemmódra állt át az észak-pesti szennyvíztisztítóban és a 21 végponti átemelő telepen.
Az átemelő telepeket megerősített figyelőszolgálattal ellenőrzik. A védekezésbe bevonható munkatársak riasztási listáját naprakészen tartják: szükség esetén éjjel-nappal riaszthatók és munkába állnak a legrövidebb idő alatt.

Már több mint hatvan éve a Fővárosi Csatornázási Művek védi Budapestet az árvíztől. Idén is a szokásos felkészültséggel várja az FCSM az idei első nagyobb árhullámot.
Budapest önkormányzata még 1946-ban a Csatornázási Művekre bízta a főváros árvízvédelmét. Ennek az a magyarázata, hogy árvíz esetén a csatornahálózat a legveszélyeztetettebb, hiszen a magas víz visszafolyhat a csatornákba, onnan pedig a lakott területekre. Egyrészről meg kell védeni a fővárosi csatornahálózatot a Duna vízének beáramlásától, másrészt folyamatosan biztosítani kell a szenny- és csapadékvíz zavartalan elvezetését. A csatornarendszeren keresztüli elöntésektől zsilipek, a folyó mederből való kilépése ellen pedig, több mint 90 kilométernyi ún. fővédvonal védi Budapestet.

A Társaság felkészültségét legutóbb, 2006-ban, a 860 cm-es rekord vízmagasságot elért áradás elleni sikeres védekezés meggyőzően bizonyította.

Vissza a hírekhez