Hírek, események

Az FCSM megkezdte az árvízi védekezést a fővárosban

2010. június 3.

A Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán. Az átemelőtelepeket már átállították árvízi üzemmódra, a kiömlők nagy részét pedig, a mai napon zárják le zsilipekkel, megakadályozva ezzel a város csatornákon keresztüli elöntését.

Az operatív védelmi tervnek megfelelően először a szennyvízátemelő telepeket állítják át árvízi üzemmódba, ezt követően pedig, a föld alatt, a csatornarendszerben kezdi meg a védekezést a Fővárosi Csatornázási Művek. Idáig 15 csatornazsilipet zártak le és 5 db átemelőtelepet állítottak át árvízi üzemmódba.

A mai napon - 630 centiméteres magasságig - további csatornazsilipeket zárnak le és a felszínen, ún. védvonali áttörések, magyarul árvízi kapuk zárását is megkezdik.

Az idei első nagyobb dunai áradásra már felkészült a társaság. A védművek karbantartása, felkészítése egy esetleges árra, már kora tavasszal megtörtént.
A Csatornázási Művek védekezésbe bevonható munkatársai éjjel-nappal riaszthatók a naprakészen tartott riasztási lista alapján. Szükség esetén a lehető legrövidebb időn belül munkába állnak és létszámuk a védelmi fokozattól függően növelhető.

Budapest önkormányzata még 1946-ban a Csatornázási Művekre bízta a főváros árvízvédelmét. Ennek az a magyarázata, hogy árvíz esetén a csatornahálózat a legveszélyeztetettebb, hiszen a magas víz visszafolyhat a csatornákba, onnan pedig a lakott területekre. Egyrészről meg kell védeni a fővárosi csatornahálózatot a Duna vízének beáramlásától, másrészt folyamatosan biztosítani kell a szenny- és csapadékvíz zavartalan elvezetését. A csatornarendszeren keresztüli elöntésektől zsilipek, a folyó mederből való kilépése ellen pedig, több mint 90 kilométernyi ún. fővédvonal védi Budapestet.

A Társaság felkészültségét legutóbb, 2006-ban, a 860 cm-es rekord vízmagasságot elért áradás elleni sikeres védekezés meggyőzően bizonyította.

Vissza a hírekhez