Hírek, események

Az FCSM megkezdte az árvízi védekezést a fővárosban

2013. június 2.

A Főpolgármesteri Hivatal utasítására a Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán. Az átemelő telepeket már átállították árvízi üzemmódra, 5 csatornazsilipet és egy árvízi kaput már lezártak, megakadályozva ezzel a város csatornákon keresztüli elöntését.

Az operatív védelmi tervnek megfelelően először a szennyvízátemelő telepeket állítja át árvízi üzemmódba, ezt követően pedig, a föld alatt, a csatornarendszerben kezdi meg a védekezést a Fővárosi Csatornázási Művek. Idáig 5 csatornazsilipet zárt le, a szennyvíztisztító és átemelő telepeket átállította árvízi üzemmódba.
A mai napon – 600 centiméteres magasságig – további 8 csatornazsilipeket zártak le és a felszínen az ún. védvonali áttörések, magyarul árvízi kapuk zárását is megkezdték.
 
Az idei első nagyobb dunai áradásra már felkészült a társaság. A védművek karbantartása, felkészítése egy esetleges árra már kora tavasszal megtörtént.
A Csatornázási Művek védekezésbe bevonható munkatársai éjjel-nappal riaszthatók a naprakészen tartott riasztási lista alapján. Szükség esetén a lehető legrövidebb időn belül munkába állnak és létszámuk a védelmi fokozattól függően növelhető.
 
Budapest önkormányzata még 1946-ban a Csatornázási Művekre bízta a főváros árvízvédelmét. Ennek az a magyarázata, hogy árvíz esetén a csatornahálózat a legveszélyeztetettebb, hiszen a magas víz visszafolyhat a csatornákba, onnan pedig a lakott területekre. Egyrészről meg kell védeni a fővárosi csatornahálózatot a Duna vízének beáramlásától, másrészt folyamatosan biztosítani kell a szenny- és csapadékvíz zavartalan elvezetését.  A csatornarendszeren keresztüli elöntésektől zsilipek, a folyó mederből való kilépése ellen pedig több mint 90 kilométernyi ún. fővédvonal védi Budapestet.
 
A Társaság felkészültségét legutóbb, 2006-ban, a 860 cm-es rekord vízmagasságot elért áradás elleni sikeres védekezés meggyőzően bizonyította.

Vissza a hírekhez