Hírek, események

Az FCSM védi a fővárost az árvíztől

2009. március 10.

Már több mint hatvan éve a Fővárosi Csatornázási Művek védi Budapestet az árvíztől. Idén is a szokásos felkészültséggel várja az FCSM az idei első nagyobb árhullámot.

Budapest Önkormányzata még 1946-ban a Csatornázási Művekre bízta a főváros árvízvédelmét. Ennek az a magyarázata, hogy árvíz esetén a csatornahálózat a legveszélyeztetettebb, hiszen a magas víz visszafolyhat a csatornákba, onnan pedig a lakott területekre. Egyrészről meg kell védeni a fővárosi csatornahálózatot a Duna vízének beáramlásától, másrészt folyamatosan biztosítani kell a szenny- és csapadékvíz zavartalan elvezetését. A csatornarendszeren keresztüli elöntésektől zsilipek, a folyó mederből való kilépése ellen pedig, több mint 90 kilométernyi ún. fővédvonal védi Budapestet.
Egy esetleges árvíz esetén az operatív védelmi tervnek megfelelően kezdik meg a szabadkiömlők, zsilipek és a védvonalak zárását, valamint az átemelő- és a tisztítótelepek árvízi üzemmódba történő átállítását.
Az árvízvédelmi vonalakat, a biológiai tisztítókat és az átemelő telepeket megerősített figyelőszolgálat ellenőrzi. A védekezésbe bevonható munkatársak riasztási listáját naprakészen tartják: szükség esetén éjjel-nappal riaszthatók és munkába állnak a lehető legrövidebb idő alatt.
Az idei első nagyobb áradásra már felkészült a társaság. A legfontosabb, hogy a védművek karbantartása már megtörtént. A parti burkolatoknak a fenntartása, javítása rendszeres kőműves munkát igényel, főként a téli fagyok után.
Ugyancsak lényeges a rejtetten kialakuló hibák mielőbbi kijavítása. E hibák feltárásában nagy jelentősége van a gátőröknek, akik rendszeresen járják és ellenőrzik a védműveket.
Az árvízvédelmi fővédvonal mellett az FCSM üzemelteti a mintegy 186 kilométer hosszúságú kisvízfolyás és árokrendszert is a fővárosban. Ezek a patakok szélsőséges vízjárásúak, ebből következően a mederkarbantartás jelentősége alapvető, hiszen a hirtelen kialakuló áradások nagy igénybevételnek teszik ki a burkolatokat, rézsűket.
Ez a legtöbbször kevésbé látványos, folyamatosan végzett munka a feltétele annak, hogy az FCSM felkészült legyen egy esetleges árhullám kivédésére.
A Társaság felkészültségét legutóbb, 2006-ban, a 860 cm-es rekord vízmagasságot elért áradás elleni sikeres védekezés meggyőzően bizonyította.

Vissza a hírekhez