Hírek, események

Az idei első magasabb vízállásra készül a Csatornázási Művek a fővárosban

2011. január 14.

Megkezdtük a felkészülést a jövő hét elejére várható dunai vízszintemelkedésre. A Fővárosi Csatornázási Művek ellenőrzi a főgyűjtőket és a csatornazsilipek zárhatóságát.

A következő napokban a Duna vízszintemelkedése várható. A fővárosi árvízvédelmi feladatokat ellátó Fővárosi Csatornázási Művek – a szokott módon – még a magasabb vízállás megérkezése előtt megteszi a szükséges lépéseket.

Először mindig a föld alatti csatornarendszerben kezdjük meg a védekezést. A szakemberek átvizsgálják a főgyűjtőket és ellenőrzik a vészkiömlő nyílások akadálymentes zárhatóságát. Ez különösen fontos, hiszen ha hordalék kerül a zárószerkezet alá, akkor a zsilip résnyire nyitva marad és a Duna vize befolyhat a rendszerbe, onnan pedig a városba.
A hét végén az átemelő-telepeket állítjuk át árvízi üzemmódba, és a vízállás alakulásától függően csatornazsilipeket is lezárunk.
Az előrejelzések szerint a felszínen is látható védekezésre még nem lesz szükség, így nem kell a védvonali átjárókat sem eltorlaszolnunk. Természetesen, ha szükséges, a Társaság azonnal további védelmi lépéseket tesz. Naprakész riasztási listánk alapján, bármikor növelhető a védekezésbe bevonható munkatársak száma.
Budapest 90 kilométernyi fővédvonala már többször jól vizsgázott, például 2006-ban, amikor a 860 centiméteres rekord vízállástól védte meg a várost; vagy tavaly, amikor 827 centiméteren tetőzött a Duna. Az újabb és újabb árvizek elleni védelem érdekében a Fővárosi Csatornázási Művek folyamatosan ellenőrzi és karbantartja a védvonalakat.

Vissza a hírekhez