Hírek, események

Budapesten a vártnál magasabban tetőzött a Duna – A gátőrök éjjel-nappal folyamatosan figyelik az árvízi jelenségeket

2010. június 8.

A Duna Budapestnél 827 centiméteren tetőzött a kora reggeli órákban. A 90 kilométernyi fővédvonal ellenáll a víz erejének és az ideiglenes gátak is tartanak. A figyelőszolgálat folyamatosan járőrözik a védvonalakon. Szivárgások és fakadó vizek esetén, ha szükséges a Fővárosi Csatornázási Művek készenlétben álló csapatai azonnal beavatkoznak.

Bár a Duna néhány centiméterrel magasabban tetőzött a vártnál, ez mégsem okozott idáig különösebb problémát sehol a 90 kilométernyi fővédvonalon és az ideiglenes zárásoknál. Ilyen magas vízállásnál szokásosak az árvízi jelenségek, melyek a talajon keresztül jelentkezhetnek, például fakadó vizek, szivárgások, esetleg buzgárok formájában. A Margitszigeten és a Római-parton egy-két helyen a talajból tör föl kisebb vízmennyiség, melyek egyelőre nem veszélyesek. Néhányukat már lokalizálták is homokzsákokból épített kisebb ellennyomó medencékkel.

Természetesen a szakaszmérnökök és a gátőrök folyamatosan figyelik az árvízi jelenségeket és szükség esetén az éjjel-nappal készenlétben álló csapatokat riasztják az elöntések megfékezése érdekében.

A folyó vízszintjének emelkedésével együtt járhat, hogy a talajvíz szintje átmenetileg megemelkedik. Ezért előfordulhat, hogy a Duna-parton levő régebbi építésű házak pincéjében megjelenik a talajvíz. A Fővárosi Csatornázási Művek árvízvédelmi szakemberei nem tanácsolják a víz kiszivattyúzását a pincékből, hiszen az alapok alól a vízzel együtt a talajt is kiszívhatják, s így az épület megsüllyedhet. Az ár elvonulásával a talajvíz szintje is csökkeni fog, és magától visszahúzódik a víz.

Vissza a hírekhez