Hírek, események

Csatornarekonstrukciós újdonság

2010. április 7.

A fővárosi csatornahálózat nemcsak az 5330 kilométeres hosszával és a főgyűjtők nagy méreteivel, hanem az alkalmazott korszerű felújítási technológiával is figyelemre méltó.

Bár elődeink előrelátó módon megfelelő kapacitással méretezték a csatornákat, mégis az akkor ismert alapanyagokkal megépített szakaszok rekonstrukciója elkerülhetetlenné vált és válik. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) az utóbbi évtizedben, évente négy milliárd forintot fordított a felújításokra a rendszer folyamatos és zavartalan működése érdekében. Társaságunk környezetkímélő és környezetbarát technológia alkalmazására törekszik.

A múlt század végéig csak nyílt munkaárokban építették a csatornákat, mára már a feltárás nélküli, alagútszerű csatornaépítés a jellemző. Ahol lehetséges és a csatorna állapota megengedi, ott ún. feltárás nélküli, csőbéleléses módszereket alkalmazunk, ez ugyanis jóval kevesebb burkolatbontással jár. Az 1960-as évek végétől az építőipari gépesítés, a korszerű dúcolási rendszerek, a különféle előre gyártott csőanyagok használatával új technológiák váltak általánossá. Először Budapesten alkalmaztak beton csövek helyett üvegszálas, poliészter csöveket, melyek a csőbéleléses rekonstrukciók során könnyen alkalmazhatók és környezetkímélők. További hatalmas előnyük, hogy jóval hosszabb az élettartamuk, akár 100 évig is képesek szolgálni. Jól ellenállnak a korróziónak és az utóbbi évtizedekben egyre agresszívabbá váló szennyvizeknek is. Rugalmasságuknak köszönhetően a különféle talajviszonyokhoz is jól alkalmazkodnak. Az előre gyártott elemek illesztése gyors és könnyű, valamint vízzáró képességük is jóval erősebb, biztonságosabb, mint a korábbi betonelemeké.
Újabb hazai fejlesztésnek köszönhetően ma már nemcsak a csövek, hanem a tisztító aknák is üvegszálas poliészterből készülnek. Így a 30-50 méterenként levő beton aknák is kiválthatók ezzel a jóval hosszabb életű és korszerűbb anyaggal készülő elemekkel. Ezáltal egy-egy hosszabb szakasz megépítése, vagy felújítása egyféle, nagy szilárdságú anyagból megvalósítható, biztosítva ezzel az anyagok gyors, könnyű és megfelelő illesztését, a külső hatásoknak való nagyobb ellenállást.
A fővárosban már a IX. Dandár és a Szigony utcai felújítás során, az első darabok beépítését követően, nagyon kedvező tapasztalatokról számoltak be az FCSM Mélyépítő szakemberei. Az üvegszálas aknák legnagyobb előnyeként a beépítés gyorsaságát emelték ki. Míg betonból egy akna elkészítése minimum 10 napot vesz igénybe, addig az előre gyártott műanyag akna kevesebb útbontással, egy nap alatt beépíthető, ugyanis a gyártó Budaplast, az üvegszálas aknák béleléses módszerrel történő alkalmazását is lehetővé tette.
Az újításnak és a korszerű technológiának köszönhetően, rekord építési idővel, kevesebb és rövidebb ideig tartó útlezárással és ráadásul, jóval hosszabb élettartammal számolhatunk a rekonstrukciók tervezésekor.

Vissza a hírekhez