Hírek, események

Elfogott fedlaptolvajok - jutalmazott rendőrök

2009. szeptember 10.

Eddig csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt súlyosabb baleset a közutakról ellopott, egy-két ezer forintért értékesített vasöntvény fedlapok hiánya miatt. A Rendőrség, a lakosság és a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) szoros együttműködésének köszönhetően, kézre került a bűnözők egy-egy csoportja. A sikeres akcióban résztvevő rendőröket az FCSM jutalomban részesítette.

A Fővárosi Csatornázási Művekhez érkezett lakossági bejelentések alapján, forró nyomon indult akcióknak köszönhetően, ismét újabb fedlaptolvajokat fogott el a Rendőrség.
Idén már közel 5 millió forintot tett ki azoknak a csatornafedlapoknak és víznyelő rácsoknak az értéke, amelyeket Budapest közterületein loptak el. A fémtolvajok által egyenként két-három ezer forintért értékesített vas pótlása meghaladhatja a 70-80 ezer forintot is, ugyanis a gépjárműforgalom során megkopott fedlapokat a legtöbbször csak úgy lehet pótolni, ha kerettel együtt kompletten helyezik az úttestbe. Ez éves szinten eddig több tízmillió forintos kárt okozott a társaságnak. (2008-ban meghaladta a 30 millió Ft-ot.)
Az anyagi kár eltörpül, az akár súlyos közlekedési balesetet is előidéző, vészesen tátongó lyukak mellett. A fedlapok jelentős része ugyanis az úttesten, vagy akár gyalogátkelő közepén helyezkedik el, tehát sötétben az arra közlekedő autók, vagy járókelők könnyen beleeshetnek. A Csatornázási Művek központi ügyelete a bejelentéstől számítva átlag egy órán belül ideiglenesen hárítja a veszélyhelyzetet, de ez alatt is komoly tragédiák történhetnek.
A károkozás és a balesetveszély elleni küzdelemben igen nagy szerepet vállal a Rendőrség. A közös munka eredményeképpen sikerült visszaszorítani a fedlaplopások számát. A Csatornázási Művek időről-időre megjutalmazza azokat a rendőröket, akik a legtöbbet teszik a tolvajok és a csalók kézre kerítéséért.
Az FCSM 2009. szeptember 10-én ismét tizenegy rendőrnek fejezte ki háláját a gyors és sikeres felderítésekért.

Vissza a hírekhez