Hírek, események

Folytatódnak a fejlesztések Észak-Pesten

2009. augusztus 27.

A Fővárosi Csatornázási Művek az idén nyolc milliárd forintot fordít fejlesztésekre, beruházásokra. Ebből 4 milliárd forint jut a csatornahálózat rekonstrukciójára, a fennmaradó 4 milliárdból főként a szennyvíztisztító telepeket és az átemelő telepeket fejlesztik és célgépeket szereznek be.

Az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep korszerűsítésére mintegy másfél milliárd forint jut 2009-ben. A fejlesztés keretében megvalósításra kerül egy csatornaiszap-fogadó állomás, amely a fővárosi csatornahálózat rendszeres tisztítása, karbantartása során a csatornákból kitermelt, ártalmatlanításra váró iszap fogadására szolgál. Az épület tervei elkészültek, a kivitelező kiválasztása folyamatban van. Az új létesítményben a tisztítás során összegyűjtött iszapot a szállítójárművekből kiürítik, majd a szivattyúk átemelik a víztelenítő berendezésekre, így az iszap bekapcsolódhat a már meglévő feldolgozási folyamatba.
A másik fontos beruházás Észak-Pesten egy 12 ezer m3 tároló kapacitású záportározó kialakítása. Erre részben a telep vízgyűjtő területének megnövekedése miatt volt szükség, hiszen most már az észak-pesti szennyvíztisztítóba érkezik az Észak-Budán keletkezett szennyvizek egy része is. A záportározó megépítésének másik oka az, hogy ezzel is biztosítsák a telepen most kialakítás alatt álló biológiai szennyvíztisztítás védelmét, azaz a nagy intenzitással lehulló csapadék se károsíthassa a tisztítási folyamatokat.
Ugyancsak fontos az a tavaly év végén elkezdett korszerűsítés, amelynek során lecserélték a telepen már 28 éve működő csigaszivattyúkat.
Az utóbbi évek egyik legjelentősebb fejlesztése valósult meg azzal a két milliárd forintot meghaladó környezetvédelmi és bioenergetikai beruházással, amely energiatakarékos és környezetbarát megoldást biztosít a szennyvíziszap kezelésére a telepen. A létesítmény, a dél-pesti telepen már évek óta működő iszapstabilizáló egységhez hasonlóan, a szennyvíziszapból állít elő biogázt. A folyamat során olyan mennyiségű biogáz termelődik, amelynek hasznosításához ebben az évben további két gázmotor telepítése valósul meg.

Vissza a hírekhez