Hírek, események

Helyzetkép a fővárosi nyilvános illemhelyekről a WC világnapja kapcsán

2011. november 18.

A korábbi 36 minősíthetetlenül tönkrement nyilvános illemhely helyett ma már 55 felújított, kulturált és tiszta toalett fogadja a járókelőket és az ide látogató turistákat. A Fővárosi Csatornázási Művek még csak másfél éve vette át a budapesti illemhelyhálózat működtetését, de már 36 illemhelyen végeztek felújításokat és további 19 egységet nyitottak meg.

A Toalett Világszervezet kezdeményezésére 2001 óta tartják november 19-én a „WC világnapját”. Ezzel a nappal elsősorban arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a világ számos pontján még mindig millióknak nincs lehetőségük arra, hogy higiénikus körülmények között és megfelelő intimitás mellett végezzék a dolgukat.
Szerencsére hazánkban a Water Closet angol kifejezésből eredő WC-k régóta ismertek és használtak. Sőt viszonylag már korán rendelkeztünk közvécékkel is. (Az első budapesti illemhely egy ajtó nélküli, kör alakú, nyitott vasépítmény volt, amelyet a mai Deák téren állítottak fel 1870-ben.) A fővárosi nyilvános illemhelyek állapota és darabszáma a 90-es évek végétől erősen hanyatlani kezdett. Az egyre tarthatatlanabb állapotokból a kiutat a Fővárosi Csatornázási Művek tavaly átvállalt üzemeltetése jelentette.

Az FCSM még csak másfél éve kezdte meg a nyilvános illemhelyhálózat 3-4 év alatt történő felzárkóztatását az európai nagyvárásokhoz méltó színvonalra, de már 36 illemhelyen végeztek kisebb-nagyobb felújításokat, és az évek óta lezárt egységeket, összesen 19-et pedig újra nyitottak. Legutóbb a Margit-híd budai hídfőjénél fejezték be a felújítást. Ahogy a többi egységnél, itt is bővítették a szolgáltatást. A kerekes székeseket külön akadálymentes kabin várja. A felújítás során megőrizték az eredeti Zsolnay burkolatot.

Két kulcsfontosságú helyen a Déli pályaudvar szomszédságában, az aluljáróban és a Hősök terénél, a Műcsarnok mögött már az alapszolgáltatáson kívül zuhanyozni és kisbabát pelenkázni is lehet. A Hősök terénél levő egységben még külön gyermek toalettet is kialakítottak alacsony méretű szaniterekkel. Természetesen ezek az illemhelyek és mindegyik, ahol a körülmények engedték, akadálymentesítettek a mozgássérültek számára.
Még nyár elején végeztek a Széchenyi fürdőnél lévő illemhely felújításával is. A korábban csak idényjelleggel működő egység új hőszigetelést is kapott és most már télen is nyitva tartható.

A környezettudatosság szellemében a vízcsapok szenzoros érzékelők segítségével víztakarékosan, sőt a speciális piszoárok vízöblítés nélkül, szagmentesen működnek. A felszerelések többsége – a hosszú élettartam érdekében – a legkorszerűbb, ún. „vandálbiztos” típusú.

A társaság tevékenységi körének bővítésével egyúttal munkahelyeket is teremtettek. 130 fővel bővült a létszám, ennek közel 40%-a megváltozott képességű. Hat fő hajléktalant is felvettek, akiket segítenek a társadalomba visszavezetni.

Az FCSM vállalásának megfelelően nagy ütemben halad a hálózat felzárkóztatásával. Jelenleg az Astoriánál, a Várban, a Palota útnál és a Margitszigeten, az Árpád hídi lehajtónál zajlanak a felújítások. A nagy forgalmú Palota úti egység felújítási ideje alatt sem kell nélkülözni a szükséghelyzetben lévőknek a szolgáltatást, mert egy korszerű, több fülkés konténer illemhelyet helyeznek üzembe.

Az FCSM saját erőforrásaiból oldja meg a fővárosi illemhelyhálózat fejlesztését és bővítését, annak érdekében, hogy a Budapestről alkotott képet pozitívan befolyásolja az idelátogató hazai és külföldi turisták szemében.

Vissza a hírekhez