Hírek, események

Ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt az FCSM

2017. március 27.

A Fővárosi Csatornázási Művek az idén is megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Víz Világnapja alkalmából. Március 23-án és 24-én több mint 3000 diák, március 25-én pedig közel 4000 lakos ismerkedhetett meg azzal a biológiai rendszerrel, amellyel ma a főváros szennyvízét tisztítják.

Dzsungelszerű növényzet, hasznos baktériumok milliói és többféle ragadozó rovar alkot szinte természetes ökoszisztémát a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepén, ahol a társaság a legmodernebb biológiai szennyvíztisztítási módszert, az ún. „élőgépek” technológiát is alkalmazza.

Az üvegházba telepített növények szennyvízbe nyúló, hosszú gyökérzete természetes élőhelyet nyújt azoknak a baktériumoknak, melyek felfalják a szennyeződéseket. Az élőgépes technológia a lehető legjobban megközelíti a természetes tisztulási folyamatokat, ám az elmúlt évekig gondot okozott, hogy a hasznos növényeket különféle kártevők veszélyeztették. A permetezőszerek helyett ma már az üvegházba telepített ragadozó rovarok védik a dús növényzetet, felfalva a levéltetveket, takácsatkákat, pajzstetűket. Ahogyan pedig az a természetben is lenni szokott, a hasznos rovarok túlszaporodása is felboríthatja a kényes egyensúlyt, ezért a gyapjas tetvek ellen bevetett katicabogarak elszaporodását, a lepkék segítségével fékezik meg az üvegházban.

Ezzel a biológiai egyensúlyra épülő rendszerrel ismerkedhetett meg az FCSM meghívására a Víz Világnapja alkalmából szervezett nyílt napon több mint 3000 diák. A technológia megismerése és a „vízparti séta” mellett a gyerekek játékos formában a vízről, a víz védelmének fontosságáról is sok újdonságot tudtak meg, a társaság munkatársai pedig meséltek nekik a telep sajátos energiatermelési rendszeréről is.
 
A szennyvíziszap kezelése és biológiai stabilizálása során keletkező biogázból időszakosan az FCSM mindkét telepén több energiát termelnek, mint amennyire a rendszereiknek szüksége van. Ezekben az időszakokban a telepeken kívülre is szolgáltatnak villamos energiát. Mi több, a biogáz nemcsak elektromos energiával, hanem hőenergiával is ellátja a telephelyeket, beleértve az épületek fűtését és a felhasznált meleg víz előállítását is. Ennek köszönhetően földgázt még a leghidegebb téli hónapokban sem kell vásárolniuk.

A fenntartható működés alapelveivel és a tisztítási folyamattal az iskolásoknak szervezett látogatásokat követően, március 25-én a lakosság is megismerkedhetett a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen. A túra során az FCSM szakemberei megmutatták, mi történik az otthonról távozó szennyvízzel, ami a folyamat végén tisztább állapotban érkezik a Dunába, mint amilyen a befogadó folyó vize.

Vissza a hírekhez