Hírek, események

Jeltolmács az FCSM ügyfélszolgálatán

2009. október 7.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) ügyfélszolgálatán már a vizuális kódrendszer legalapvetőbb jelzéseit értik, hamarosan képzett jeltolmács segíti a hallássérültek kommunikációját.

A hallássérültek kommunikációs jogát biztosítja, így egyebek között, lehetővé teszi a hivatali ügyintézéskor a magyar jelnyelv használatát a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslat, melyet szeptember 22-én terjesztettek az Országgyűlés elé. A jelnyelv önálló, természetes nyelvként való elismerésével a törvény, a közigazgatási, hatósági, a szabálysértési, a büntető, a polgári és egyes közjegyzői eljárások esetében azonos szabályok szerint teszi kötelezővé a jelnyelvi tolmács kirendelését.
E törvény értelmében az FCSM az ügyfélszolgálatán meg kívánja oldani a siketekkel és nagyothallókkal való zökkenőmentes kommunikációt. Szarvasné Sándor Tünde ügyfélszolgálati előadó, még a törvényjavaslat előterjesztését megelőzően, önként jelentkezett ennek az érdekes és különleges nyelvnek a megtanulására. Szarvasné már túl van egy ötvenórás képzésen, így a legalapvetőbb jelnyelvi ismereteket már elsajátította.

Vissza a hírekhez