Hírek, események

Kevesebb foszfor és nitrogén kerül a Dunába

2009. augusztus 27.

A Fővárosi Csatornázási Művek észak-pesti telepén megvalósulóban van a szennyvíztisztítás legfejlettebb, ún. „tápanyag-eltávolítási fokozata”. A várhatóan 2010 elején a próbaüzemét megkezdő beruházás most az első nagyobb „mérföldkövéhez” érkezett: elkészült a légfúvó gépház szerkezete, a mélylevegőztető és utóülepítő medencék. A beruházásának köszönhetően a Dunába vezetett tisztított víz minősége jelentősen javul.

A 200 ezer m3/nap kapacitású Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep hatalmas biogázüzemével már jelenleg is hazánk egyik legnagyobb és legkorszerűbb tisztítóműve. A jelenleg zajló 5 milliárd forintos beruházás elkészültével pedig, a legfejlettebb szennyvíztisztítási technológiával fog rendelkezni. A Fővárosi Önkormányzat finanszirozásában, a Világbank egy milliárd forintos támogatásával, a GLOBAL ENVIRONMENTAL FACILITY” program keretein belül megvalósuló fejlesztés célja: a szennyvízben található tápanyagok eltávolítása.
A hagyományos, vagyis a mechanikai és biológiai tisztítást követően a víz tartalmazhat még olyan, a növények számára tápanyagul szolgáló nitrogén- és foszforvegyületeket, amelyek a folyóban káros növényi burjánzást, elmocsarasodást okozhatnak. Ezt nevezzük eutrofizációnak.
A Fekete-tenger eutrofizációtól való védelme miatt csökkenteni kell a tápanyagterhelést, aminek egyik fontos eszköze a Duna vízgyűjtő területén található szennyvíztisztító telepek nitrogén- és foszfor-eltávolítási fokozatának kiépítése.
A bővítés során a meglevő levegőztető medencék átalakításával és új műtárgyak építésével, egy úgynevezett „elő-denitrifikációs” technológiával üzemelő, biológiai tisztító egységet hoznak létre. Az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep medencéinek hasznos térfogata, a bővítés befejezése után, a jelenlegi 94 ezer m3-ről 168 ezer m3-re emelkedik.
A fővállalkozó ALTERRA-PASSAVANT-ROEDIGER Konzorcium az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep tápanyag-eltávolítását a meglevő eleveniszapos rendszer átalakításával és egy új szennyvíztisztítási egység megépítésével kívánja megoldani. A meglevő eleveniszapos rendszer átlagosan 4,110 m3/óra, csúcsidőszakban 6,782 m3/óra, a megvalósítandó új vonal pedig, ezen felül átlagosan 3,475 m3/óra, csúcsban 5,731 m3/óra szennyvizet fogad majd.
A kialakítandó új rendszer keverőkkel ellátott denitrifikációs medencéket tartalmaz. Innen a víz a keringetett levegőztető medencékbe jut. A foszfor eltávolítása vas-klorid adagolásával, kémiai módszerekkel történik.
Az észak-pesti telep fejlesztésének köszönhetően jelentősen javul a Dunába kerülő tisztított víz minősége, mivel a telepről naponta, átlagban 150-160 ezer m3 szennyvíz tápanyagoktól megtisztítva kerül majd vissza a folyóba. A beruházás átadására várhatóan 2010. februárjában kerül sor.
A mostani, első „mérföldkő” a legfontosabb építési feladatok befejezését jelenti. A levegőztető és az ülepítő medencék elkészülése, valamint a levegőztető medencéket kiszolgáló légfúvó gépház szerkezetkész állapota lehetővé teszi, hogy jövő év elején megkezdődhessen a próbaüzem.

Vissza a hírekhez