Hírek, események

KÖRFORGÁSOS VÁROSI VÍZGAZDÁLKODÁS - CITY WATER CIRCLES

2019. augusztus 16.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. csatlakozott az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló City Water Circles elnevezésű nemzetközi projekthez, melynek célja a körforgásos városi vízgazdálkodás alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata és a városi vízhasználattal kapcsolatos problémák felderítése.

 

Az ember által is okozott globális éghajlatváltozás nem csupán feltételezés vagy egy lehetséges, a távoli jövőre vonatkozó forgatókönyv, hanem valóság, amelynek következményei részei jelen életünknek. A klímaválság egyik legsúlyosabb velejárója a lehulló csapadékok eloszlásának megváltozása: szokatlanul hosszú aszályos időszakok és rendkívül rövid idő alatt lezúduló, hatalmas csapadékennyiségek követik egymást. Ez a problémakör mindenkit érint. A városi ember életét a burkolt felületeken megmaradó, vagy lerohanó, a csatornákat túlterhelő vizek miatt, valamint a zöld infrastruktúra fenntartásának nehezebbé válása révén nagyban befolyásolja.
A kialakult helyzethez alkalmazkodni kell. Ez szemléletváltással és új technológiai megoldások alkalmazásával lehetséges, amelyhez vízügyi és környezetvédelmi szakemberek, városvezetők és városlakók együttműködésére van szükség. A csapadékvíz érték, értékének megfelelően kell bánni vele. A biztonságos vízelvezetés mellett vízkészleteinket hatékonyabban és gazdaságosabban kell használnunk.
A Körforgásos Városi Vízgazdálkodás (City Water Circles) nemzetközi projekt keretén belül 6 országból összesen 19 résztvevő partner szervezet dolgozik azon, hogy közös erővel és egyesített tudással azonosítsák a működési területeiken a városi vízgazdálkodás legsúlyosabb problémáit, majd azokra megoldásokat találjanak a kölcsönös információcsere és együttműködés révén. A megoldások gyakorlati alkalmazhatósága, illetve hatékonysága mintaberuházások keretein belül kerül vizsgálatra. Az elért eredmények alapján olyan tudásbázis létrehozása a cél, amely segíti a tágabb térségünk hasonló problémákkal küzdő önkormányzatait. A projekt további célja a helyi lakosság ésszerű és fenntartható vízgazdálkodással kapcsolatos ismereteinek bővítése, melyet mindennapi életük során is hasznosítani tudnak.
A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. 

A közép-európai lakosság vízhasználati szokásainak és tudatosságának feltérképezése érdekében nagy segítséget jelentene, ha budapesti és budaörsi ügyfeleink pár percet szentelnének a következő linken keresztül elérhető online kérdőív kitöltésére: https://mizuglonk.hu/hirek/vizhasznalat_kutatas/ 
A kérdőív kitöltői között 6 db 5000 Ft értékű "Zöld-utalvány" is kisorsolásra kerül, amely a zoldbolt.hu webshopban váltható be.

Vissza a hírekhez