Hírek, események

KÖZÖS HALTELEPÍTÉSI AKCIÓ A HALAK NAPJA ÉS A VÍZ VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL

2019. március 20.

Féltonnányi kecsegét telepített a Dunába a Halak Napja és a Víz Világnapja alkalmából a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.
 

Az utóbbi évtizedben szemmel láthatóan egyre tisztább a Duna vize. Ebben nagy szerepet játszott a teljes körű budapesti szennyvíztisztítás. Ennek köszönhetően a Duna élővilága is megújult.
Ezt a folyamatot továbbsegítve a fővárosi szennyvíz-elvezetési és -tisztítási tevékenységet ellátó Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) és a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (FŐHESZ) közös akció keretében 500 kilogramm kecsegét telepített a Dunába az FCSM Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepénél. A közös haltelepítésre a Magyar Halak Napja (03.20.) és a Víz Világnapja (03.22.) alkalmából került sor március 20-án.
A kecsege a Duna egyik legősibb és egyben legemblematikusabb halfaja. A XIX. századi folyószabályozások, vízlépcsők, ipari és kommunális szennyezések révén az őshonos tokfélék nagy része eltűnt a Dunából. A kecsege az egyetlen tokfajunk, amely még ma is viszonylag nagyobb állománnyal bír, de a populáció mérete meg sem közelíti az 50-100 évvel ezelőtti nagyságot. Látva a Duna vízminőségének javulását, a bőséges táplálékszervezetek jelenlétét, a FŐHESZ − a hosszú távú fajmegőrzési programja keretén belül − a kecsegeállomány fejlesztését, annak pótlását és növelését tűzte ki célul. Ennek megfelelően az elmúlt három évben közel 5000 kg egy éves (30-40 cm nagyságú) kecsegét telepített a Dunába. A tervek szerint az idei évben még további 1500-2000 kg kis tok telepítésére is sor kerül.
Budapesten évente kb. 4-5 Velencei tónyi vízmennyiségű szennyvizet tisztítanak meg a szennyvíztisztítók, annak érdekében, hogy a befogadó Duna élővilágát megkíméljék a szennyeződésektől. Társaságunk a szennyvizek tisztításához a legkorszerűbb fizikai, kémiai és biológiai módszereket alkalmazza. Az egyre gyakrabban előforduló özönvízszerű esőzések által okozott kihívásokra is megoldást kerestünk. Fővárosi beruházásban idén márciusban indul a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen az a nagyszabású beruházás, melynek köszönhetően gyakorlatilag megduplázzuk a meglévő záporvíztározó kapacitását. Várhatóan még az idén képes lesz a tisztító telep a jelenlegi 3600 m3 helyett 7000 m3 záporvízzel hígított szennyvíz – tisztítás céljából történő – tározására. Ennek a legnagyobb haszonélvezője az érzékeny vízbázisú Ráckevei-Soroksári Duna-ág lesz.
 

Vissza a hírekhez