Hírek, események

Rendőröket jutalmazott az FCSM

2010. július 1.

A budapesti rendőrök segítségéért ismét hálás volt a Fővárosi Csatornázási Művek. Négy rendőrt a június eleji dunai árvízi védekezés során nyújtott kiemelkedő és hathatós intézkedéseikért, további hat társukat pedig, fedlap-tolvajok kézre kerítéséért jutalmaztak meg.

Minden idők negyedik legnagyobb jégmentes árvize vonult le a Duna fővárosi szakaszán június elején. A gyorsan érkező árral való küzdelmet jelentősen megkönnyítették a Rendőrség gyors és hathatós intézkedései. Útvonalat biztosítottak a járművek és anyagok lehető legrövidebb időn belüli célba juttatásához. Ha kellett területeket zártak le és az időben nem távozó gépjárműveket elszállították a védekezés megkönnyítéséhez.
A Rendőrség és a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) régóta együttműködik a fedlaplopások visszaszorításában. A rendőrök időről-időre sikeres akciókat hajtanak végre és fognak el lelkiismeretlen fedlaptolvajokat. Ezek a bűnözők vétlen felnőtteket és gyermekeket veszélyeztetnek az ott hagyott tátongó lyukakkal. Egy fedlap alatt akár 7-8 méteres mélység is húzódhat. A fedlapok jelentős része az úttesten, vagy gyalogátkelők közepén helyezkedik el, tehát sötétben az arra közlekedő autók, vagy járókelők könnyen beleeshetnek és súlyos balesetet szenvedhetnek.
Idén eddig több mint száz fedlapot és víznyelőrácsot vittek el Budapest utcáiról. Az FCSM kára megközelíti a 10 millió Ft-ot. Míg a fémtolvajok a lopott vasért átlag két-három ezer forintot kapnak, ezzel szemben a pótlásuk meghaladhatja a 70-80 ezer forintot is darabonként. A gépjárműforgalom során megkopott fedlapokat nem lehet újakkal pótolni, mivel a régi megkopott keretbe az új fedlap nem illeszkedik tökéletesen és kibillenhet. Ezért minden esetben a kerettel együtt kell pótolni a fedlapot, mely jelentősen megnöveli a költségeket. Ez éves szinten eddig is több tízmillió forintos kárt jelentett a társaságnak. A Csatornázási Művek központi ügyelete a bejelentéstől számítva átlag egy órán belül ideiglenes elhárítja a veszélyhelyzetet, de ez idő alatt is komoly balesetek történhetnek. Az FCSM hálás az ingyenes hívható 80/455-000 zöld számra befutó lakossági bejelentésekért, mert így nemcsak rövid időn belül tud gondoskodni a pótlásról, hanem sokszor még forró nyomon indulhatnak el a rendőrök a bűnözők kézre kerítéséért.
Az FCSM 2010. június 30-án tíz rendőrnek fejezte ki háláját a gyors és sikeres felderítésekért, valamint az árvízi védekezés megkönnyítéséért.

Vissza a hírekhez