Hírek, események

Sokkal több, mint nyilvános WC

2011. április 11.

A Fővárosi Csatornázási Művek az idei turistaszezon kezdetére adta át a Hősök teréhez közel, a Műcsarnok mögött Budapest legnagyobb és egyben legkorszerűbb köztéri illemhelyét. A higiéniai központot dr. György István főpolgármester-helyettes nyitotta meg.

A teljes mértékben felújított, méreteinél és felszereltségénél fogva higiéniai központnak is nevezhető toalett a mozgássérültek számára lifttel akadálymentesen közelíthető meg. Ennek használhatóságáról a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségétől hivatalos akadálymentesítési felmérő győződött meg az átadáskor.
A Városligetben és környékén rendezett programokra, de akár egy-egy szép napos hétvégén is sok kisgyermekes család látogat ki szívesen. Nekik kedvez a kifejezetten számukra kialakított gyermekkabin, ahol alacsonyabb méretű csésze és babapelenkázó is található.
Lehetőség van kulturált körülmények között zuhanyozni és akár hajat szárítani is, aminek minden bizonnyal a ligetben sportolók, vagy a turistákat szállító buszvezetők örülnek majd a legjobban.
A higiéniai központban a kabinok és a mosdók száma is több az átlagosnál, így egy-egy turistacsoport fogadása gyorsabb és egyszerűbb. A csoportosan érkezők, kulturált körülmények között, egy kis váróban ülve várhatják meg egymást. Az előcsarnokban kávé- és italautomata áll a rendelkezésükre. Az automaták körét a közeljövőben bővítik. A váratlan helyzetbe kerülők majd egy speciális automatából akár babapelenkát, intimbetétet és egyéb hasznos cikkeket szerezhetnek be.
A környezettudatosság szellemében a vízcsapok szenzoros érzékelők segítségével víztakarékosan, sőt a speciális piszoárok vízöblítés nélkül, szagmentesen működnek. A felszerelések többsége – a hosszú élettartam érdekében – a legkorszerűbb, ún. „vandálbiztos” típusú.

A fővárosi nyilvános illemhelyek állapota és darabszáma a 90-es évek végétől erősen hanyatlani és csökkenni kezdett. Az egyre tarthatatlanabb állapotokból a kiutat a Fővárosi Csatornázási Művek tavaly átvállalt üzemeltetése jelentette.
Az FCSM még csak tíz hónapja kezdte meg a nyilvános illemhelyhálózat 3-4 év alatt történő felzárkóztatását az európai nagyvárosokhoz méltó színvonalra, de már 40 illemhelyen végeztek kisebb-nagyobb felújításokat, és az évek óta lezárt egységeket, összesen 13-at pedig újra megnyitottak. Jelenleg, a korábbi 36 üzemelő egység helyett, 53 illemhely fogadja a járókelőket.
A Déli pályaudvar közvetlen szomszédságában, az aluljáróban tavaly novemberben készült el Budapest első nagyszabású nyilvános illemhely-felújítása, mely szintén akadálymentes és környezetbarát, valamint zuhanyzóval és babapelenkázóval felszerelt higiéniai egység.

Vissza a hírekhez