Hírek, események

Szaghatások kiküszöbölése

2009. július 17.

A csatornaszolgáltatás, a szennyvízelvezetés- és tisztítás egyik legnagyobb kihívása a kellemetlen szaghatások megszüntetése. Ennek a problémának a megoldása komoly feladatot és anyagi ráfordítást jelent egy csatornaszolgáltatónak. Az FCSM-nek az elmúlt években jelentős előrelépést sikerült elérni ezen a területen.

Társaságunk több eszközt is bevet annak érdekében, hogy csökkentse a szaghatásokat. Mivel a szolgáltatási körzetben egyre nagyobb távolságból érkezik a szennyvíz, ezért ott ahol szükséges, az agglomeráció csatlakozásánál vegyszert adagolunk a szennyvízhez. A nitrát tartalmú vegyszer meggátolja a szennyvíz berothadását, ezáltal a szagok képződését. Ilyen nitrát adagolás van Nagykovácsiban, Kistarcsán valamint Gyál-Üllő-Vecsés csatlakozásánál.
Mivel a fővároson belüli hálózat is meglehetősen hosszú, ezért a közbenső átemelőknél is szükség van nitrát, illetve oxigén hozzáadására. Ezen túlmenően a közbenső átemelőket légmentesen lezárjuk, a megfelelő szellőztetést pedig biofiltereken keresztül biztosítjuk. Meglehetősen nagy problémát jelent a lakossági szippantott szennyvíz illegális bevezetése a csatornahálózatba. Ennek felderítésén is sokat dolgozik az FCSM, méghozzá regisztrálóval ellátott kénhidrogén mérők segítségével.
A szippantott szennyvíz befogadásának korszerű, környezetbarát kialakításáért az elmúlt években sokat tettünk. 1986-ban még nem volt központi szippantott szennyvízfogadó állomás, így 143 fedlapon keresztül fogadtuk be a hálózatba a szippantott szennyvizet. Ez a szám 2009-re 13-ra csökkent ugyanakkor kiépült négy központi fogadóállomás a hálózaton, valamint a két tisztító telepen is megfelelő körülmények között tudjuk fogadni a szippantott szennyvizet.
A lakossági szennyvízbebocsájtók tekintetében komoly problémát jelent még a különböző zsiradékok csatornahálózatba juttatása, mivel a csatorna falára rakódva, az egyik legjelentősebb szagforrást képezik. Ez ellen a jól hozzáférhető helyeken gyakoribb tisztítással védekezünk, másutt pedig bioenzimet adagolunk a szennyvízhez.
A tisztító telepeken a medencék lefedésével, és bioszűrők beépítésével küszöböljük ki szaghatást. Az észak-pesti telepen már megvalósult az előmechanikai egység lefedése, Dél-Pesten pedig várhatóan ebben az évben kezdjük meg a műtárgyak lefedését.

Vissza a hírekhez