Hírek, események

Teherautó tolatott a margitszigeti nyúlgátnak - A nagyobb hajók hullámai veszélyeztetik a szigetet

2010. június 7.

Vasárnap egy teherautó rátolatott a Margitszigeten kiépített nyúlgátra. Ma a Fővárosi Csatornázási Művek dolgozói - még a tetőzés előtt - újraépítik a homokzsákokat. Várhatóan a szigeten másfél kilométeres hosszban kiépített gát egy szakaszára még egy sor homokzsákot kell rakni, mert a nagyobb hajók mozgása miatt erőteljes hullámverés éri az ideiglenes védvonalat.

A hétfő estére várható 820 centiméter körüli tetőzést Budapest felkészülten várja. A város minden kritikus pontját a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) bevédte. A gátőrök éjjel-nappal járják a szakaszokat és figyelik az árvízi jelenségeket.

A Római-parton a korábban történt fejlesztéseknek köszönhetően a mostani árvíz miatt jóval kevesebb szivárgást tapasztaltak. A szakemberek itt is és a IV. kerületi Komp utcában, valamint a XXII. kerületben Duna utcában is ún. ellennyomó medencékkel és a zárások megerősítésével megfékezték a szivárgásokat.

A Margitszigeten a szombaton megépített másfél kilométeres nyúlgátat egy teherautó megrongálta. Az FCSM munkatársai még a tetőzés előtt újraépítik ezt a szakaszt.
A Dunán közlekedő nagyobb hajók által keltett hullámok is veszélyt jelentenek a sziget mélyebben fekvő részére. Várhatóan a mai napon a Csatornázási Művek dolgozói megmagasítják a homokzsákból készült ideiglenes gát egy részét.

Vissza a hírekhez