Hírek, események

Tisztítótelepi nyílt napok a Víz Világnapja alkalmából

2013. március 21.

Szennyvíztisztító-telepi nyílt napok keretében ismerkedhetnek a diákok a szennyvíztisztítás folyamatával és a legkorszerűbb hazai technológiával március 21-én és 22-én, a Víz Világnapja alkalmából. Az észak-pesti és a dél-pesti telepeken 2400 gyermek fordul meg a két nap során. Az FTC labdarúgói is kíváncsiak voltak a világ legnagyobb „Élőgépek” technológiájára, aminek a segítségével tovább tisztítható a víz, és csökkenthető a telepről a szabadba jutó szag. A nagyközönség számára március 23-án, szombaton tart nyitva a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep.

Az szinte természetes, hogy a szennyezett víz a lefolyókon keresztül folyamatosan és zavartalanul távozik a háztartásunkból. De mi történik vele azután? Hova lesz, és milyen formában kerül vissza a természetbe?
A Víz Világnapja (március 22.) alkalmából most a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) dolgozói megmutatják mindezt az érdeklődőknek. Március 21-én és 22-én két helyszínen, az Észak-pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen 2400 iskolás gyereket fogadnak előzetes bejelentkezés alapján.
Március 23-án, előzetes regisztráció nélkül, a lakosság is megtekintheti a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen a szennyvíztisztítás folyamatát és a világszínvonalú beruházásokat, mint például a botanikus kertekre hasonlító „Élőgépek” technológiát, valamint a szennyvízből biogázt termelő üzemet.
Az FCSM szakemberei megmutatják, hogy mi történik a szennyvízzel, miután az otthon a lefolyókon keresztül távozik. A szennyvíz gyakorlatilag szagtalanul és színtelenül kerül ki a telepekről, vissza a Dunába. A látogatók nemcsak azt ismerhetik meg, hogyan ártalmatlanítják a környezetre káros szennyvizet, hanem azt is, miként alakítják át azt biogázzá. A nyílt napokon minden évben szó esik arról is, hogy milyen anyagokat és miért nem szabad a lefolyókon át leereszteni a csatornákba. Egy kisebb kiállítás is megtekinthető azokból a tárgyakból, amelyek valószínűleg véletlenül kerülnek a csatornába, mint például kulcs, evőeszköz, mobiltelefon, vagy akár protézis és fogszabályozó.
 
Március 21-én különleges vendégek tették formabontóvá és emlékezetessé az iskolások látogatását. Az FTC hat focistája: Józsi György, Gyömbér Gábor, Orosz Márk, Kunsági Roland, Csilus Tamás és Gárdos András a diákokkal együtt fedezték fel az új, világszínvonalú, botanikus kertre emlékeztető „Élőgépek” technológiát. A sportolók nemcsak autogramokat osztottak, hanem játékos formában segítettek elmélyíteni a nyílt napon látottakat és hallottakat, hozzájárulva ezzel a pedagógusok és a gyémánt fokozatú szponzoruk, a Fővárosi Csatornázási Művek környezettudatos nevelő munkájához.

Vissza a hírekhez