Hírek, események

Újabb felújított illemhelyet nyitott meg a Fővárosi Csatornázási Művek

2012. július 2.

A Fővárosi Csatornázási Művek egy újabb nyilvános illemhellyel bővítette a budapesti hálózatot, ma már a budai Várba közlekedő sikló Clark Ádám téri állomásánál is kulturált, tiszta illemhely áll a látogatók rendelkezésére. A fővárosi illemhely-hálózat új üzemeltetője két év alatt több mint 40 közvécét újított fel.

Az idei turistaszezon kezdetén a budai vár Palota úti kapujánál átadott új illemhelyet most egy újabb követte a siklónál. Ezzel együtt most már öt nyilvános toalett található az egyik legforgalmasabb turista látványosság, a budai Vár területén és környékén.

Nagy lemaradást kell behoznia a Fővárosi Csatornázási Műveknek (FCSM). Egy minősíthetetlenül tönkrement és minimális darabszámú nyilvános illemhelyhálózatot kell felemelni európai színvonalúra. Ma már 42 kulturált és tiszta illemhely fogadja a turistákat és a járókelőket. Két év alatt – a Clark Ádám téri egységgel együtt – hét illemhelyet építettek teljesen újjá, a többiben pedig állagmegóvó felújítást végeztek. Ezen kívül még két automata illemhelyet is lecseréltek. Ma már például a Citadellánál is korszerű, akadálymentesített fülke fogadja a turistákat.

A teljesen átépített közvécékben víztakarékos megoldásokat, pl. vízöblítés nélküli piszoárokat, szenzoros csapokat építettek be. Minden egységet felszereltek babapelenkázóval. Ahol lehetett akadálymentesítették a bejutást kerekesszékesek számára. A szolgáltatást zuhanyzási lehetőséggel bővítették egy-két frekventáltabb helyen, mint például a Városligetben, a Hősök terénél és a Déli pályaudvarnál, az aluljáróban.

A kisgyermekes családokra is gondoltak. Több helyen található a pelenkázón kívül gyermekekre méretezett csésze, piszoár és mosdó. Az illemhelyhiányon a nagyobb játszóterekre kihelyezett mobil vécékkel is igyekszik enyhíteni a szolgáltató. Ez – a FŐKERT-tel közös összefogásban üzemeltetett szolgáltatás – a nyári szezonban, összesen 10 helyszínen ingyenesen vehető igénybe.

Vissza a hírekhez