Hírek, események

Újdonság az FCSM tisztítótelepein: szennyvízből nyert elektromos energia kitáplálása az országos hálózatba

2017. április 21.

A Föld Napja (április 22.) alkalmából újabb innovatív előrelépésről számol be a Fővárosi Csatornázási Művek. Most már nemcsak saját felhasználásra termel szennyvíziszapból megújuló energiát, hanem a beszállított hulladékok révén időnként többlet elektromos energiát állít elő, amit kitáplál az országos hálózatba.
 

A Fővárosi Csatornázási Művek a jelentős mennyiségű és a környezetre egyre károsabb összetételű szennyvíziszap környezetkímélő ártalmatlanítási megoldására és a hagyományos energiaforrások mérhető csökkentésére már több mint egy évtizede beindította a biogázprogramját.

Ez a program, méretét, korszerűségét és kivitelezését tekintve, Európában is élenjáró, a kelet-közép-európai térségben pedig, egyedülálló. Egyesíti magában a szennyvíziszap és háztartási szerves hulladékok környezetkímélő feldolgozását, valamint az alternatív energia előállítását. A gondosan tervezett környezetkímélő folyamat során, az Észak-Pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep a szennyvíziszapból és a telepekre beszállított szerves hulladékokból (ételmaradékok, zsírok, növényi olajak, lejárt szavatosságú élelmiszerek) kinyerve a bennük rejlő energiát, biogázt, majd abból hő- és elektromos energiát állítanak elő.

A folyamatos korszerűsítéseknek köszönhetően mostanra azonban újabb mérföldkőhöz érkezett a társaság. Már nemcsak saját szükségletüknek megfelelő – egyébként hatalmas mennyiségű – elektromos és hőenergiát nyerik a megújuló energiából, hanem időszakosan többlet villamos energiát tudnak termelni a fogadott és feldolgozott élelmiszer-hulladékokból. A jövőben, ezekben az időszakokban a telepeken kívülre is szolgáltatnak elektromos energiát. Várhatóan a két tisztítótelepen 200 ezer kWh többlet energiát termelnek majd havonta. (Például ez a mennyiség kb. 3 ezer asztali számítógép egy havi működtetésére elegendő áram.)

Vissza a hírekhez