Nyilvános illemhelyek üzemeltetése

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) 2010 óta vállalkozási tevékenység keretében üzemelteti a korábbi fővárosi nyilvános illemhelyhálózat megmaradt néhány még használható, vagy azzá tett egységét. 2010-ben mindössze 36 toalettből jó, ha három-négy felelt meg a mai kor elvárásainak. Az összes többi egység teljesen használhatatlan volt és csak teljes felújítást és korszerűsítést követően lehetett megnyitni a járókelők előtt.

Az átvételi állapotok:

Kálvin tér illemhely kép

Kálvin tér

Király utca illemhely kép

Király utca

Margitsziget illemhely kép

Margitsziget

Társaságunk haladéktalanul elkezdte azokat a fejlesztéseket, amelyek az európai nagyvárosokhoz méltó budapesti illemhelyek létrejöttét célozták. Először azokat a korábban bezárt egységeket nyitottuk meg, amelyek viszonylag jobb állapotban voltak, és amelyeket kisebb költséggel működőképessé tudtunk tenni. Mára gyakorlatilag az összes illemhelyen végeztünk kisebb-nagyobb felújítást. Van ahol csak állagmegóvó festéseket, szanitercserét, vagy fűtéskorszerűsítést végeztünk, de 12 toalettet teljes körűen felújítottunk. Ezek az akadálymentesített, gyermekpelenkázóval, sok helyen zuhanyzókkal, hajszárítókkal, gyermekre méretezett szaniterekkel felszerelt illemhelyek a következő helyeken találhatók: I., Déli pu. mellett, I., Palota út, II., Margit-híd budai hídfő, V., Szent István tér, IV., Városkapu, V., Astoria, V., Petőfi tér, XII., Városmajor, XIII., Lehel tér, XIV., Műcsarnok mögött, XIV., Széchenyi fürdő.
Társaságunk számára az illemhelyek felújítása során eddig is kiemelt szempont volt a környezetbarát és energiatakarékos működtetés. A csapok infravezérelt érzékelők segítségével, érintés nélkül, víztakarékosan, a speciális piszoárok vízöblítés nélkül, szagmentesen működnek. A világítótestek egy hazai innovációnak köszönhetően energiatakarékosak. A nagy igénybevétel kiszolgálására és az esetleges rongálások kivédésére pedig hosszú élettartam-garanciájú berendezéseket és szanitereket építettünk be.

Felújítás után:

I. ker. Hunyadi út illemhely kép

I. ker. Hunyadi út

Déli pu. illemhely kép

Déli pu.

Hősök tere illemhely kép

Hősök tere

A Fővárosi Csatornázási Művek üzemeltetésében lévő illemhelyek többségénél kezelőszemélyzet dolgozik, és a látogatókat kulturált, tiszta környezet fogadja. Az automata egységek napi többszöri takarítását külön mozgó takarító csapat látja el. Az illemhelyeken és azok közvetlen környezetében a külföldiek számára is érthető egységes piktogramok és irányító táblák segítik a gyors eligazodást. Az FCSM által üzemeltetett illemhelyek száma megközelíti a hetvenet. Ezek elsősorban a főbb tömegközlekedési csomópontoknál és a turisták által látogatott nevezetességeknél találhatók (ld. Térkép). (Budapesten nemcsak az FCSM üzemeltet nyilvános illemhelyeket, ezért a nyilvános toalettek tényleges számát nem ismerjük.)

A Fővárosi Csatornázási Művek az elmúlt évek során igyekezett a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy a főváros illemhelyekkel való ellátottsága javulhasson. Reméljük, hogy az itt élők és a Budapestre látogatók egyaránt értékelik Társaságunknak a nyilvános illemhelyek fenntartása és fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseit, anyagi áldozatait.

 

Film: Hová tartunk

Film: Ahonnan indultunk

Film: Illemhelyek