Kisvízfolyások karbantartása

Az utóbbi évek csapadékos időjárása, és az egyre rendszeresebben jelentkező özönvízszerű esőzések ráirányították a figyelmet a vízelvezető árkokra, kisvízfolyásokra és rendszeres karbantartásuk fontosságára. Az úgynevezett elöntésmentes − magyarán: kiáradás nélküli − vízelvezetés, különösen a lakott belterületeken átvezető szakaszoknál fontos.

A Fővárosi Csatornázási Művek a fővárosi önkormányzat megbízásából 168 km hosszúságban végzi a budapesti kisvízfolyások rendszeres karbantartását. A kisvízfolyások medrének bizonyos részét, ahol a természeti környezet kímélése megköveteli, évente egyszer, egy részét évente kétszer, más részeit háromszor kaszáljuk le. Ez a munka április közepétől november végéig tart. A téli hónapokban viszont olyan munkákat végzünk, amelyeket nem lehet, vagy nem érdemes a vegetációs időszakban elvégezni: mederkotrás, medertisztítás, gazirtás. Ezzel készülünk fel a tavaszi-nyári időszakra. A vízfolyások partján a jól karbantartott műszaki gyepfelületek biztosítják a vízelvezető meder állékonyságát, egyben megakadályozzuk az egészségre káros allergén növények, például a parlagfű megtelepedését.

Gépeink és szakembereink munkája után tiszta és rendezett környezet várja a lakosságot, a hirtelen lehulló nagy záporok idején pedig, sokkal kisebb a kiöntés és a belvíz veszélye.

A kisvízfolyások vízminőségi és ökológiai állapotának rendszeres vizsgálatával küzdünk az illegális környezetszennyezések ellen is.

Köszönettel veszünk minden olyan bejelentést, amely segíti a patakok és környezetük megóvását.
 

Zöld szám: (80) 455-000
Telefon: (1) 455-4200, (1) 455-4123
E-mail: ugyelet@fcsm.hu

Kisvízfolyások karbantartása

Film: Kisvízfolyások - EN

Film: Kisvízfolyások - FR