Tulajdonosok fő képe

Tulajdonosok

Alapítás időpontja

1946. április 1-jén megalakult a Budapest Székesfővárosi Csatornázási Művek, a mai Fővárosi Csatornázási Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság elődje.

Tulajdonosok

Részvénytársasággá alakulás időpontja: 1993. december 1.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. legnagyobb tulajdonosa Budapest Főváros Önkormányzata. A közszolgáltató társaságok privatizációja során a Fővárosi Közgyűlés a társaság alaptőkéjének 25%+1 szavazatú tulajdonhányadát megtestesítő részvénycsomagot átadott 25 évre a Berliner Wasser Betriebe (B.W.B.) és a Compagnie Générale des Eaux (C.G.E.) cégek által alkotott konzorciumnak.

A szerződés az új partnerek nyereségérdekeltségét, a profitot – a hazai gyakorlatban egyedülálló módon – nem a forgalomnövekedéshez vagy áremelésekhez, hanem a társaság hatékonyabb működéséhez, az elért költségcsökkentéshez kötötte. Az 1997. november 19-én aláírt szerződés meghatározott üzemeltetési és szakmai irányítási jogok gyakorlásának átengedéséről is rendelkezett.

A Részvényvásárlási Szerződésben rögzített lehetőséget felhasználva a C.G.E. és a B.W.B. 1998 végén létrehozta a Csatorna Üzemeltetési Holding Részvénytársaságot, amelynek neve később Csatorna Holding Zrt-re módosult. 2000. június 6-án a B.W.B. az általa birtokolt részvények tulajdonjogát átruházta a Berlinwasser Holding AG-re, amelynek neve 2015. szeptember 3-án Berlinwasser Holding Gmbh-ra változott. Időközben a C.G.E. neve megváltozott és 2002. március 26-án a részvényét átadta a Vivendi Environnement társaságnak, amelynek új neve Veolia Environnement-VE S.A. A Veolia Central & Eastern Europe S. A. 2015. november 26-án megvásárolta a Berlinwasser Holding Gmbh. részvényét.